Valóságos struktúraváltást szeretnénk elérni az egészségügyben
2016.09.01
Valóságos struktúraváltás szeretnének elérni az egészségügyben, hiszen az elmúlt huszonöt évben ez nem történt meg - mondta az egészségügyért felelõs államtitkár szerdán egy budapesti szakmai konferencián elõadásában.

Ónodi-Szûcs Zoltán az Egészségügy öt dimenzióban címû konferencián kiemelte, a kancellári rendszertõl azt várják, hogy javuljon az ellátás irányíthatósága és az átláthatóság. Mint mondta, tisztában vannak az egyes intézmények lobbierejével, de megpróbálnak változásokat elérni.
Mindenképpen szükséges az a fajta térségi ellátás-szervezési struktúraváltás ahhoz, hogy sok párhuzamos kapacitás megszûnjön, és hozzájáruljon a humánerõforrás-krízis csökkentéséhez. Az államtitkár hozzátette: a kancellár egy olyan "hatalmi pozíció" lesz, aki/amely alkalmas lesz az ellátásszervezés döntéseit végrehajtani. "Az intézményeknek nem önmagukat kell kiszolgálni, hanem a betegeket" - emelte ki Ónodi-Szûcs Zoltán.

A magánforrások legális becsatornázását az egészségügyi rendszerbe, az orvoslás presztízsének emelését, az egészségügyre fordított kiadások növelését és a kiegészítõ biztosítások "beengedését" nevezték meg többek között a korábbi egészségügyi miniszterek a konferencia keretében tartott pódiumbeszélgetésen.