Már jövõre megkezdõdik a biztosítás alapú egészségügy bevezetése Ukrajnában
2016.10.10
Az ukrán egészségügyi miniszter helyettese, Pavlo Kovtonyuk szerint már jövõ évben kezdetét veszi az egészségügyi rendszer átállásának folyamata, mely elõreláthatóan három évet vesz majd igénybe.

Elsõ lépésben az európai mintára létrehozandó háziorvosi ellátás elindítására kerül sor a már meglévõ alapellátási rendszer elemeire alapozva. 

„Csapatunk célja már 2017-ben hozzálátni a biztosításalapú egészségügyi modell elindításához, s módot találtunk rá, hogy ezt a minimális, és mindenki számára érthetõ jogszabályi változtatásokkal tegyük meg” – idézi Kovtonyukot az Egészségügyi Minisztérium (MOZ) sajtószolgálata a Karpatinfo.net cikke szerint.

A jogszabályok változása következtében bárki szabadon választhatja meg háziorvosát illetve gyermekorvosát, közvetlen megállapodást kötve velük a szolgáltatások pontosan rögzített körérõl, ezeket az állam garantálja és finanszírozza. A választás nem örökérvényû, bármikor új orvost kereshetnek azok, akik a jelenlegivel elégedetlenek, emellett pedig megszûnik a lakóhelyhez kötés is.

„A háziorvos meghatározó funkciója páciensei egészségének megõrzése. Minden egyéb tevékenység minimalizálva lesz. Amennyiben a háziorvos úgy határoz, hogy magánpraxisba kezd, a díjazás közvetlenül, közvetítõk nélkül jut el a számlájára. Ez lehetõvé teszi egy egyszerû, átlátható és mindenki számára érthetõ rendszer kialakítását” – jelezte Kovtonyuk.

Szavai szerint a költségvetési pénzek folyósításának technikai lebonyolítója egy átlátható biztosítási ügynökség lesz, amely elvégzi a dokumentációs munkát az orvosokkal. Új adók vagy biztosítási díjak bevezetését nem tervezik a tárcánál.

Ugyancsak 2017-tõl venné kezdetét a kórházi rendszer reformjának elõkészítése, az egészségügyi intézmények autonómiájának bõvítése, „globális” költségvetésre és eredményalapú finanszírozásra való átállításuk, a finanszírozáshoz és beruházásokhoz való hozzáférésük egyszerûsítése.

Emellett a MOZ azt ígéri, hogy a reform keretében felgyorsítják az orvosi praxisok licenzálását, valamint egyszerûsítik, és harmonizálják az európai joggyakorlattal az orvosi praxisok elindításának higiéniai szabályait és normáit. A minisztériumnak már 2017-ben szándékában áll megszüntetni az alapellátásban dolgozó orvosok esetében a papíralapú beszámolási kötelezettséget – írja a Kárpátalja hetilap internetes változata.