1384 utazási irodát függesztettek fel Romániában
2016.10.11
Az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) 1384 utazási iroda mûködési engedélyét vonta be, miután nem tudtak érvényes biztosítási kötvényt felmutatni, ami garantálná ügyfeleik hazahozatalát, illetve a befizetett pénzösszegek megtérítését csõd vagy fizetésképtelenség esetén – számol be Bálint Eszter a kronika.ro-n.

Ezek az ügynökségek mostantól nem értékesíthetnek újabb utazásokat, ám a már lefizetett kirándulások nem maradnak el – tájékoztatták a Mediafax hírügynökséget az Utazási Irodák Országos Szövetségének (ANAT) illetékesei, miután az ANT közleménye nem tért ki arra, hogy mi történik a mûködési engedély nélkül maradt utazási irodákkal. A turisztikai hatóság a közleményben mindössze annyit szögezett le, hogy a vonatkozó törvényi elõírások szerint egy utazási iroda nem mûködhet lejárt idegenforgalmi engedéllyel vagy biztosítási kötvény nélkül.

A névtelenül nyilatkozók egyúttal arról is beszéltek, hogy tulajdonképpen 1290 ilyen utazási irodáról van szó, az 1385-ig fennmaradó többi az anyavállalat által megkötött biztosítás mellékletei alapján mûködött. Ugyanakkor tájékoztatásuk szerint a lista valamilyen szinten félreértésekre adhat okot, mivel az ANT nem vezette be az ügynökségek által bejelentett székhelyváltoztatásokat vagy éppen az irodák megszûnését. A közösségi oldalakon egyébként az ANT listáján szereplõ ügynökségek olyan bejegyzéseket tettek közzé, amelyekben azt állítják, hogy õk eleget tesznek a törvényi elõírásoknak, és akad, aki azt mondja, nem kapott értesítést a szakhatóságtól. A www.turism.gov.ro oldalon érhetõ el azoknak az utazási irodáknak a listája, amelyek nem tudtak biztosítást felmutatni – írja a kronika.ro

A vagyoni biztosíték a magyarországi utazásszervezõk számára is kötelezõ, ennek határideje idén is október 31.