Már most megközelítik a 100 milliárd dollárt az idei globális biztosított katasztrófakárok
2022.10.31

A biztosítókat és viszontbiztosítókat terhelő globális katasztrófakárok már most megközelítik a 100 milliárd dollárt, beleértve az Ian hurrikánra vonatkozó károkat is - derül ki az Aon brókerház elemzéséből.

Az Aon Impact Forecasting harmadik negyedévre vonatkozó jelentésében kifejtette, hogy a természeti katasztrófákból és a súlyos időjárási eseményekből eredő globális gazdasági veszteségek elérik a 227 milliárd dollárt. A bróker szerint ebből 99 milliárd dollárt a biztosítási, valamint viszontbiztosítási ágazat fedez.

Ezzel a globális biztosított katasztrófakárok idén is könnyen 100 milliárd dollár fölé emelkednek, ami az Aon szerint a harmadik egymást követő év lesz, amikor a veszteségek elérik ezt az összeget. Az év első háromnegyedére vonatkozóan az Aon szerint a biztosítási ágazat által elszenvedett összesített veszteségek várhatóan jelentősen meghaladják a 2000 és 2012 közötti átlagot, és megközelítik az elmúlt 5 év átlagát.

Az Aon szerint „Ez az összehasonlítás nagymértékben függ az Egyesült Államokat szeptember végén sújtó Ian hurrikán végső pénzügyi hatásaitól. Bár az első becslések szerint az Ian okozta teljes veszteségek valószínűleg több tízmilliárd dollárra rúgnak majd, a végleges számok várhatóan csak hónapok múlva fognak megállapításra kerülni.”

Eddig az Egyesült Államokban keletkezett károk a globális biztosított katasztrófakárok mintegy 70%-át teszik ki. A másodlagos veszélyek igen jelentősek voltak 2022 első felében, de a harmadik negyedévben a Ian hurrikán hatásai felborították az egyensúlyt, így várhatóan az elsődleges veszélyek felzárkóznak a biztosított kárhoz való hozzájárulásukat tekintve.

A negyedik negyedévre tekintve az Aon Impact Forecasting csapata szerint erőteljes kárfejlődés várható, különösen a késői trópusi ciklonok kialakulásával, a visszatérő La Niña események és a normálisnál nagyobb hurrikántevékenység valószínűsége miatt, amit az inflációs nyomásból eredő további költségek is tetéznek.