A PSZÁF erõsítené a biztosítási fióktelepek felügyeletét!
2011.10.17
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a jövõben erõsíteni kívánja a másik tagállamban székhellyel rendelkezõ biztosítók magyarországi fióktelepeinek felügyeletét.

Magyarországon növekvõ fióktelepesedés figyelhetõ meg a biztosítási szektor egy-egy szegmensében. A fióktelepi formában mûködõ biztosítóknál kezdetben a vállalati ügyfélkört érintõ biztosítások terjesztése volt jellemzõ, de napjainkban a lakossági ügyfelek részére is kínálnak biztosításokat a fióktelepek, különösen utasbiztosítás, kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás és casco ágazatokban. A fióktelepek számának és üzleti volumenének emelkedése miatt - a biztosítói szektor alapos áttekintése és a hatékony fogyasztóvédelmi tevékenység érdekében - szükségessé vált a biztosítói fióktelepek tevékenységének eddigieknél részletesebb megismerése. Erre tekintettel a Felügyelet a jövõben erõsíteni kívánja a másik tagállamban székhellyel rendelkezõ biztosítók magyarországi fióktelepeinek felügyeletét, a jogszabályok által rendelkezésére bocsátott eszközökkel.

A Felügyelet ellenõrzései a nem-pénzügyi felügyelésre (ún. general good közérdek vagy közjó szabályok) is kiterjedhetnek. A nem-pénzügyi felügyelés Magyarországon a fogyasztóvédelemre, a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra és a pénzmosás megelõzésére vonatkozó szabályok betartásának felügyeletét jelenti.

A Felügyelet biztosítói fióktelepekre vonatkozó (general good) felügyelése különösen a következõkben felsorolt jogszabályok fióktelepekre alkalmazható - a nem-pénzügyi felügyelést érintõ - jogszabályhelyeinek alkalmazásával történik:

  • A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletérõl szóló 2010. évi CLVIII. törvény;
  • A biztosítókról és a biztosítási tevékenységrõl szóló 2003. évi LX. törvény;
  • A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény;
  • A kötelezõ gépjármû –felelõsségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény;
  • A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelõzésérõl és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény;
  • A távértékesítés keretében kötött szerzõdés esetén irányadó tájékoztatás szabályainak betartására 2005. évi XXV. törvény;
  • A biztosítók éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól szóló 192/2000. Kormányrendelet.


A general good felügyelés keretében a Felügyelet jogosult a fióktelepnél helyszíni vizsgálatot végezni, valamint dokumentumot, adatot, információt bekérni annak felügyeletére, hogy a biztosító megfelel-e a Magyar Köztársaság területén hatályos general good elõírásoknak.

A fentieken túl a Felügyeletnek lehetõsége van a pénzügyi felügyelés keretében lefolytatott külföldi vizsgálatokban történõ részvételre is. Az ezen témakörökben folytatott vizsgálatokat a fióktelep anyavállalata országának illetékes felügyeleti hatósága (home felügyelet) kezdeményezi és végzi, tájékoztatva az adott fióktelep országának érintett felügyeleti hatóságát (host felügyelet). A home felügyelet pénzügyi felügyelése magában foglalja a biztosító fizetõképességi állapotának, a matematikai tartalékokat magában foglaló biztosítástechnikai tartalékok megképzésének, valamint az azokat fedezõ eszközöknek az igazolását.