A CIG Pannónia csoport díjbevétele nõtt, nyeresége csökkent az elsõ háromnegyed évben
2016.11.23
A CIG Pannónia csoport a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint 13,176 milliárd forintos díjbevételt ért el az elsõ háromnegyed évben, 6 százalékkal többet, mint az elõzõ év hasonló idõszakában, a vállalatcsoport 463 millió forintos adózott eredménye ugyanakkor 323 millióval kevesebb a tavalyi, ugyanezen idõszakban elértnél - tette közzé a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) honlapján.

Tavaly az elsõ háromnegyed évben 12,372 milliárd forint volt a biztosítási díjbevétel, az adózott eredmény pedig 786 millió forint.

A tájékoztatás szerint a vállalatcsoport teljes átfogó jövedelme 531 millió forint nyereség volt az elsõ kilenc hónapban, a tavalyi hasonló idõszakban elért 831 millió forint után.

Közölték: a tavalyi évhez képest alacsonyabb nyereség magyarázata a kamatozó részvények IFRS szerinti elszámolása. Az IFRS szerinti elszámolásokban ugyanis a kamatozó részvény összességében 350 millió forintos eredménycsökkenést jelent 2016 elsõ három negyedévében. Ennek hatása nélkül az adózott eredmény 77 millió forinttal növekedett volna 2015 hasonló idõszakához képest.

A vállalatcsoport magyar számviteli elvek szerint megállapított konszolidált eredménye az elsõ háromnegyed évre 829 millió forint, 5 százalékkal magasabb, mint a 2015. évi hasonló idõszaki eredmény.

A nem-életbiztosítási szegmens 65 százalékos díjbevétel-növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens díjbevételei 9 százalékkal csökkentek 2015 elsõ három negyedévéhez képest az IFRS szerint. 

A Pannónia Életbiztosító MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2014-ben elkezdett stratégiaváltás egyik legfontosabb eredménye, hogy a biztosító saját értékesítési hálózata egyre jobb teljesítményt nyújt, az idei harmadik negyedévben a tavalyi év hasonló idõszakához képest 25 százalékkal magasabb új szerzést produkált.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. október 7-én jelentette be, hogy felvásárolja az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékát, leányvállalata, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa határozatában engedélyezte a tranzakciókat, és a szerzõdés hatálybalépéséhez a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó engedélyezési folyamata is megkezdõdött - tájékoztatott a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.