Romlanak a német nem-életbiztosítók kilátásai
2022.12.12

A Fitch Ratings szerint a német nem-életbiztosítási ágazat kilátásai 2023-ra romlanak, mivel a cég arra számít, hogy a vagyon- és felelősségbiztosítási kárigényekre nehezedő inflációs nyomás túlszárnyalja a magasabb fix kamatozású befektetési hozamokat.

A hitelminősítő 2022-ben és 2023-ban is a biztosítási jövedelmezőség romlására számít, ami azért is meglepő, mert 2021-ben évtizedek óta nem látott természeti katasztrófakárokat szenvedett el a szektor.

A Fitch arra számít, hogy a német biztosítók nettó működési eredménye a 2022-es becsült 2,7 milliárd euróról 2023-ban 1,5 milliárd euróra romlik.

A vagyonbiztosítási díjak 2023-ban ugyan várhatóan tovább emelkednek, de eléggé ahhoz, hogy fedezzék a kárinfláció által okozott kárigénynövekedést.

A Fitch azt írja: "Arra számítunk, hogy a kárinfláció megakadályozza a szektorban a tartalékmegfelelőség vagy a biztosítási fegyelem csökkentését, annak ellenére, hogy a szektoron belül általában erős a verseny, különösen a gépjármű- és a felelősségbiztosítási vonalakon".

A hitelminősítő 2023-ra 98%-ra prognosztizálja az ágazat kombinált mutatóját, szemben a 2022-re vonatkozó 96%-os és a 2021-re vonatkozó 94%-os becslésével.

Összességében a kilátást stabilnak értékelte a Fitch, megjegyezve, hogy az általa minősített német nem-életbiztosítók jól felkészültek a kárinflációval, a megnövekedett tőkepiaci volatilitással és az általános bizonytalan makrogazdasági környezet okozta kihívásokkal szemben.