Tűz, ütközés és süllyedés okozzák a legnagyobb tengeri biztosítási károkat
2022.12.14

Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) 9,2 milliárd euró értékű, több mint 240 000 káreseményt vizsgáló elemzése szerint a tűz, az ütközés, a süllyedés és a sérült rakomány a tengeri biztosítási károk első számú okai.

Az infláció növeli a káresemények súlyosságát, míg az acél és a pótalkatrészek árának emelkedése és a növekvő munkaerőköltségek hatással vannak a hajótest javítási és géphibakárigényekre.

Ugyanakkor az ellátási lánc problémái továbbra is hatással vannak a kárigényekre, csakúgy, mint az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések, a szélsőséges időjárási eseményektől kezdve a nettó nulla kibocsátásra való átállással kapcsolatos új kockázatokig.

"A nagy hajók fedélzetén bekövetkező tűzesetek száma jelentősen megnőtt az elmúlt években, melyek közül sok a rakományt érintő incidens. Ezek könnyen a hajó teljes elvesztéséhez vagy környezeti károkhoz vezethetnek" - mondja Régis Broudin, az AGCS tengeri káreseményekért felelős globális vezetője. "Ugyanakkor a hajózási ágazatnak számos más kihívással is meg kell küzdenie, többek között az ellátási lánc problémáival, az inflációval, a személyzet és az alkalmazottak hiányával, túlterheltségével, a szélsőséges időjárási eseményekből eredő növekvő veszteségekkel és károkkal, az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák és üzemanyagok bevezetésével, valamint Oroszország ukrajnai inváziójával."

Az AGCS által elemzett tengeri kárigények értékének 18%-át (1,65 milliárd euró) a tűzesetek tették ki, szemben a 2018 júliusáig tartó ötéves időszak 13%-ával.