Fontos változások a lakástakarékoknál
2016.12.13
A lakástakarékoknál fontos változás jön: egy törvénymódosítás ugyanis a jövõben 2 hónapra rövidíti a kifizetést megelõzõ, úgynevezett kiutalási idõszakot. Így az amúgy is magas, akár 12-13 százalékos hozamot biztosító lakástakarékok a BankRáció.hu szerint még vonzóbbá válhatnak.

A lakástakarék-szerzõdések egy új, december elején megjelent törvénymódosításnak köszönhetõen 2017 júliusától az eddiginél jobb feltételekkel vehetõek majd igénybe - közölte a BankRáció.hu. A változás lényege, hogy az úgynevezett kiutalási idõszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról. “Bár elsõre technikainak tûnhet a módosítás, de a gyakorlatban fontos lesz, mivel a lakástakarékkal rendelkezõk hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz és a megtakarítás hozama is emelkedhet” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje.

A lakástakarék-szerzõdések esetében a minimum közel 4 éves és legfeljebb 10 éves megtakarítási idõszakot követi a kiutalási idõszak. Ebben az idõszakban az adott lakás-takarékpénztár többek között meghatározza az addigi befizetésekbõl, az állami támogatásból és a betéti kamatokból felhalmozott összeget. Ezzel párhuzamosan a takarékoskodó dönthet arról, hogy felhasználja-e az összeget, igényel-e kölcsönt vagy meghosszabbítja a szerzõdését. Ha a felhasználás mellett dönt, akkor a kiutalási idõszak végén technikailag lezárul a szerzõdés, ezt követõen történhet meg a kifizetés. “A módosítás lényege leegyszerûsítve, hogy egy hónappal hamarabb fizetheti ki az adott lakás-takarékpénztár a megtakarított összeget az érintetteknek, akik emiatt a mostaninál rövidebb idõ alatt fordíthatják a megtakarítást lakásberuházásra” - emelte ki Gergely Péter. A lakástakarék-szerzõdések azért kedvezõek, mert biztonságosak, ráadásul az akár kétszámjegyû, 12-13 százalékos hozamuk miatt a kockázatosabb, például részvénypiaci befektetésekkel is versenyre kelnek. Fontos azonban, hogy a lakástakarékkal felhalmozott összeg csak lakáscélra, például lakáshitel-törlesztésre, lakásfelújításra és -korszerûsítésre használható fel. A kifizetést csak abban az esetben érdemes elfogadnia a szerzõdõknek, ha a megtakarítást lakáscélra tudják fordítani.

“Sokan azt gondolják, hogy a lakástakarék-szerzõdések viszonylag kötött feltételei miatt mindegy, hogy a piaci szereplõk közül melyiket választjuk, ám van különbség az elérhetõ konstrukciók között” - mondta Gergely Péter. A szakember szerint eltérhetnek például a szerzõdéskötési díjak, akár több tízezres különbségek lehetnek közöttük. “Ezért fontos a lakástakarék-szerzõdés megkötése elõtt internetes kalkulátorokkal összehasonlítani a szolgáltatók ajánlatait és a legkedvezõbbet választani” - fogalmazott Gergely Péter.

A lakástakarékok esetében egyébként érdemes a havonta 20 ezer forintos befizetéssel takarékoskodni, így maximalizálható ugyanis az állami támogatás. A BankRáció.hu szerint a lakástakarék-szerzõdések még népszerûbbek lehetnek a mostani módosítás miatt, hosszabb távon pedig segíthetik a megtakarítási, lakáshitelezési piac fejlõdését is.