Meredek emelkedõn a lakáspiac
2017.01.27
A múlt év harmadik negyedévében is pörgött a magyarországi lakáspiac. A KSH pénteken megjelent adatai szerint a múlt év elsõ kilenc hónapjában 99,3 ezer lakás cserélt gazdát, szemben 2015 és 2014 azonos idõszakában eladott 84 ezer, illetve 72 ezer lakással. Az lakáspiaci élénkülést bõvülését alátámasztják az ingatlan.com adatai is: 2016-ban 23 százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg a magánszemélyek, mint egy évvel korábban, az eladó lakást keresõk száma pedig 18 százalékkal nõtt.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje az adatokat értékelve azt mondta: “A friss számok nem jelentenek meglepetést, beleillenek az eddigi trendbe. Egyértelmûen mutatják azt, hogy mind keresleti, mind a kínálati oldalon jelentõs volt a bõvülés. A szakember azt is elmondta, hogy a lakáspiaci forgalom döntõ részét a használt lakások adták. A múlt év elsõ kilenc hónapjában ugyanis 2832 értékesítésre szánt új lakás volt a piacon, ez ugyan 40 százalékos növekedést jelent éves szinten, de számosságában még mindig nagyon kevés. A szakember utalt arra is, hogy a múlt év elsõ kilenc hónapjában 2528 új építésû lakást értékesítettek, az eladott új lakások mintegy fele 2015 elõtt épült épületben volt. Tehát sok olyan új lakás került ebben az idõszakban piacra, amely már korábban elkészült.

A szakértõ közölte azt is, hogy a hivatalos adatok szerint a múlt év harmadik negyedében a használt és új lakások tovább drágultak. 2015 hasonló idõszakához képest a használt lakások 10, az újak pedig több mint 8 százalékkal drágultak, ám reálértéken számítva - az inflációt is figyelembe véve - ugyanakkor még alacsonyabbak, mint 2008-ban.

Az ingatlan.com elõrejelzése szerint az idén kiegyensúlyozottabbá válhat az ingatlanpiac a használt és új lakások piacán várható kínálatbõvülés miatt. Ez pedig mérsékelheti a lakásdrágulás ütemét.