Generali felmérés: hajszálnyival többen vannak a derülátók
2023.02.14

A pénzügyi terveket vizsgáló legújabb felmérésben a válaszadók 51 százaléka vallotta magát derűlátónak az év elején, míg 49 százalék borúlátóan tekint az idei évre - derül ki a Generali Biztosító kutatási eredményeiből.

Az optimista szemléletmód jellemzőbb a fiatalabb korosztályra (18-39 évesek), illetve a magasabb jövedelemmel rendelkezőkre. A kutatásból kiderül, hogy a lakosság körülbelül harmada (36 százalék) tett valamilyen pénzügyi fogadalmat idén, a válaszadók 42 százaléka 2023-ban szeretne jobban odafigyelni a spórolásra. Az emberek 40 százaléka a felesleges termékek és szolgáltatások megvásárlásának elkerülésére kíván fókuszálni, negyedük pedig a rezsicsökkentő megoldásokat részesítené előnyben. A személygépjármű-használat csökkentésével a válaszadók 15 százaléka kíván spórolni - fejtették ki.

Azok közül, akik tervezik a kiadás-csökkentést, a válaszadók ötöde a magasabb fizetés reményében munkahelyváltást is tervez 2023-ban.

Schaub Erika, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja a közlemény szerint elmondta: a kutatás eredményei megerősítették, hogy a magyarok többsége számára fontos a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlen a rendszeres megtakarítás, legyen szó bármekkora összegről, illetve érdemes tájékozódni a személyre szabott pénzügyi megoldásokról - fűzte hozzá.

A biztosító idén januárban készítette a kutatását a 2023-as várakozásokról és pénzügyi tervekről, amely - számolt be róla a társaság - reprezentatívnak tekinthető.