Megsínyli az inflációt a német állami biztosítók nyeresége
2023.03.20

A Fitch Ratings elemzői szerint a német állami biztosítók nem-életbiztosítási nyereségessége 2023-ban várhatóan gyengülni fog, amit a magasabb viszontbiztosítási díjak és a kárinfláció okoz majd.

A biztosítási tevékenységek esetében az az elvárás, hogy az intézmények által beszedett díjak fedezzék a szolgáltatások értékét és a működés során felmerülő költségeket. A kettőt jól szemlélteti a kombinált mutató. A 100 százalék feletti érték prudenciálisan nem fenntartható, ugyanakkor a 100 százaléktól jóval elmaradó kombinált mutató az ágazat túlárazására utalhat, ahol a díjakat indokolatlanul magas szinten határozták meg. A Fitch megjegyezte, hogy 2022-re 98%-os, 2023-ra pedig 99%-os nettó kombinált mutatót prognosztizál, szemben a 2017-2021 közötti ötéves 93%-os átlaggal.

Az elemzők azt is közölték, hogy várakozásaik szerint folytatódik az állami biztosítók konszolidációja, mivel sok közülük kis működési méretű. Az állami biztosítók a részvénytársaságok és a kölcsönös biztosítóegyesületek mellett egy harmadik biztosítótípust képviselnek Németországban: a Sparkassen-Finanzgruppe (Sparkassen) pénzügyi csoport részét képezik.

A Fitch kiemeli, hogy az állami biztosítók erős piaci pozícióját tükrözi a német elsődleges biztosítási piacon belüli 10%-os összesített piaci részesedésük. Összességében ez a csoport a második helyen állna a német elsődleges biztosítási piacon.

Emellett a Fitch megjegyezte, hogy várakozásai szerint az épület- és vagyonbiztosítási üzletágakban a díjnövekedés legalább 2024-ig nem lesz elegendő a viszontbiztosítási költségek növekedésének és a kárinflációnak a kompenzálására. Ennek eredményeként a Fitch arra figyelmeztet, hogy az ágazat kombinált mutatója 2022-től 97%-ról 2023-ra potenciálisan 99%-ra gyengülhet 2023-ra.