MNB bírság a Cardif biztosítási csoportnak
2017.04.05
Az MNB 20-20 millió forint bírságot szabott ki a Cardif biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítójára, egyebek közt ügymenet-kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási, számviteli és a biztosítási ügyfélszerzõdéseket érintõ jogsértések miatt. A feltárt szabálytalanságok mielõbbi megszüntetésérõl a biztosítóknak írásban kell beszámolniuk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenõrzései keretében korlátozott terjedelmû átfogó vizsgálatot folytatott a Cardif Biztosító Zrt.-nél (vagyonbiztosító) és a Cardif Életbiztosító Zrt.-nél (életbiztosító). A vizsgálat 2013. szeptemberétõl a vizsgálat lezárásáig terjedõ idõszakot tekintette át, s több hiányosságot is feltárt.

A biztosítók a csoportos biztosításaikkal érintett partnereikhez úgy szerveztek ki kiemelten fontos feladatköröket, illetve tevékenységeket, hogy a kiszervezés során figyelmen kívül hagyták az arra vonatkozó jogszabályi elõírásokat. A biztosítók csoportos biztosításokhoz kapcsolódó adatszolgáltatási, adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenõrzési rendszerei pedig nem teszik lehetõvé, hogy a partnereikhez kiszervezett ugyanezen tevékenységek felett folyamatos érdemi irányítást és ellenõrzést gyakorolhassanak, illetve, hogy a nyilvántartásaikban csak érdemi ellenõrzést követõen, valós és teljeskörû adatokat rögzítsenek. Ezek nyomán a jegybank kötelezte a Cardif biztosítókat, hogy jogszerûen végezzék ügymenet-kiszervezési és vállalatirányítási tevékenységüket, alakítsanak ki a jogszabályi elõírásokkal összhangban álló nyilvántartási, adatfeldolgozási és adatszolgáltatási rendszereket. 

Az MNB egyebek mellett kötelezte a biztosítókat arra is, hogy jogszabályszerû tartalommal készítsék el a biztosítási szerzõdéseiket és a termékterveiket. Az MNB kötelezése alapján mindkét Cardif biztosítónak orvosolnia kell a számviteli eljárásával, s az erre vonatkozó szabályzataival kapcsolatos hiányosságokat. A jegybank elõírása alapján emellett a biztosítóknak a jogszabályokkal összhangban módosítaniuk kell az ügyfelekkel kötött szerzõdésekre vonatkozó jogsértõ, hiányos tájékoztatások tartalmát, mind a biztosítások megkötésekor, mind azok hatálya alatt.

A Cardif biztosítóknak idén június végéig adatszolgáltatás keretében kell számot adniuk az MNB ma publikált határozataiban elõírt intézkedések teljesítésérõl. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 20-20 millió forintos felügyeleti bírságot is kiszabott a vagyonbiztosítónak és az életbiztosítónak.
A bírságösszeg meghatározása során a jegybank különös súllyal vette figyelembe, hogy a biztosítók a csoportos biztosításokkal, illetve biztosításközvetítõi megbízással érintett partnereikhez a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával szerveztek ki kiemelten fontos feladatköröket, s hogy az általuk mûködtetett rendszerek hibája miatt nem tudták megfelelõen ellenõrizni a partnerek tevékenységét. Súlyosító körülménynek számított, hogy a nyilvántartási, adatfeldolgozási és ellenõrzési rendszerekkel összefüggõ hiányosságokat már korábbi felügyeleti határozat is megállapította. Az MNB szankciójának meghatározásakor figyelembe vette azt is, hogy a biztosítók az eljárás során nem tanúsítottak együttmûködõ magatartást.