Ma még ismeretlen kártípusra is köthetünk már biztosítást
2017.06.02
Az ügyféligények, illetve a technológiai fejlõdés hatására évrõl évre gyorsan nõ a lakásbiztosításokkal fedezhetõ káresemények köre. Az UNION Biztosító elsõként kínál olyan dinamikus vagyonbiztosítási szolgáltatást ügyfeleinek, amely minden olyan, az ingatlant és a benne található ingóságot érintõ vagyoni kárt megtérít, amelyre az általa kínált lakásbiztosítás nem, de bármely más hazai biztosítótársaság szolgáltatása fedezetet nyújt. Mivel a termék a káridõpontban, tehát akár évek múlva nyújtott szolgáltatásokra vonatkozik, bõven kiterjed olyan fedezetekre is, amelyekrõl esetleg ma még elképzelésünk sincsen.

A MABISZ adatai szerint ma Magyarországon 16 biztosítónak 85-féle lakásbiztosítási terméke létezik, ezek közül 37-féle szerzõdés ma is köthetõ. E szerzõdések a „kötelezõ” alapfedezetek (elemi károk, csõtörés, betörés, stb.) mellett számtalan eltérõ szolgáltatást nyújtanak, melyeket teljes körûen ma egyetlen ügyfél sem tud áttekinteni.

Tovább nehezítheti az optimális lakásbiztosítás kiválasztását, hogy – az ügyféligények folyamatos változására reagálva – egyre-másra jelennek meg korábban nem ismert fedezetek is. Csak az utóbbi néhány évben – a teljesség igénye nélkül – jelent meg például a dugulás által okozott károkra, a falazatot és a nyílászárókat ért jégverésre vagy beázásra vonatkozó fedezet.

„Az új szolgáltatást választók az UNION-tól megkapják azt a nyugalmat, hogy nem kell azon gondolkodniuk, vajon minden ésszerû kockázatra tudtak-e védelmet szerezni. Hiszen elegendõ számukra az is, hogy azt bármely más biztosító bevezeti a piacon – mutat rá az új szolgáltatás újszerûségére Almássy Gabriella, az UNION nem-életbiztosításokért felelõs igazgatósági tagja. – Ezzel ráadásul automatikusan egy folyamatosan bõvülõ védelemmel rendelkezik a szerzõdõ, hiszen a biztosítók innovációja a jövõben sem fog megállni.”

Nehéz például megbecsülni, hogy a következõ évek során az okos háztartási eszközök milyen, eddig ismeretlen kockázatokat fognak magukkal hozni. A robotizáció hatása hamarosan ugyanúgy megjelenik majd a biztosításokban, ahogyan az elmúlt években a napelemek vagy a geotermikus fûtési rendszerek esetében is történt.

A piacon szintén jelen lévõ úgynevezett all-risk lakásbiztosításokkal szemben a Joker szolgáltatás elõnye, hogy az extra fedezetet kedvezõ, évi 5 ezer forint ellenében nyújtja, ezért cserébe a vagyoni jellegû káreseményekre évi egy alkalommal térít 100 ezer forintos limiten belül. Mindez – a hazai piacon eddig példátlan módon – dinamikus, vagyis változó fedezeti körû biztosításként érhetõ el a mai naptól.