A jegybank ajánlást fogalmazott meg a késedelmes vállalati hitelek rendezésére
2017.06.09
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új ajánlást bocsátott ki a pénzügyi intézményeknek a fizetési nehézségekkel küzdõ vállalati adósok helyzetének rendezésére, a nemteljesítõ vállalati hitelek kialakulásának megelõzésére - közölte a jegybank.

A közlemény szerint jelentõs, mintegy 600 milliárd forint a nemteljesítõ vállalati követelések értéke a hitelintézeti szektorban.

A jegybank ajánlja többek között a tartozás jogi úton történõ behajtása elõtti egyezséget, a hitelek átstrukturálását egyénre szabott pénzügyi megoldásokkal.

Fizetési nehézség esetén alapvetõ jegybanki elvárás a mielõbbi kapcsolatfelvétel az adósokkal, a megoldáskeresést segítõ folyamatos tájékoztatás, illetve az adóst együttesen finanszírozó intézményeknél - a koordináló és vitarendezõ feladatokat is ellátó - hitelezõi kollégium létrehozása. 

A sikeres megegyezést elõsegítheti, ha a felek érdekeik képviseletére - akár közös megbízottként - független szaktanácsadót is igénybe vesznek - áll a közleményben. 

A jegybanki ajánlás elõremutatónak tartja, ha a hitelezõk az adósokkal történõ megegyezésig tartózkodnak a fedezetérvényesítéstõl, a követelések jogi behajtásától, illetve haladékot biztosítanak. 

A haladék idõtartama alatt a hitelezõk - a megoldási javaslatok elõkészítése érdekében - felmérik az adós pénzügyi helyzetét és egyéb körülményeit.
Az MNB elvárja, hogy a fizetést helyreállító hitelezõi javaslat az adósok megoldást keresõ javaslatait is figyelembe vegye. Az átstrukturálás akkor tekinthetõ hatékonynak, ha az adós elõreláthatólag teljesíteni tudja majd valamennyi, a megegyezést követõen fennmaradó fizetési kötelezettségét - hangsúlyozza a jegybank közleményében.

Az ajánlás alkalmazását a jegybank 2017. november 27-tõl várja el. 

A szabályozás elkészítését széles körû érdekképviseleti konzultáció és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közös szakmai munka elõzte meg - írta az MNB.