Reagált a BAMOSZ a befektetési alapokat érintő kormányrendeletekre
2023.06.07

2023.05.31. napján több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. Ezekre reagált a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az alábbi közleményben.

"A BAMOSZ részéről értjük és támogatjuk a Kormány azon törekvését, hogy erősíteni szeretné a magyar államadósság hazai megtakarítások révén történő finanszírozását, ebben a hazai alapkezelők az eddigiekben is partnerek voltak és a jövőben is partneri együttműködésre törekednek, mivel ez közös nemzetgazdasági érdek. Véleményeltérés áll fenn ugyanakkor a szabályozó által ezen cél eléréséhez választott eszköztár szakmai megítélését illetően. Tekintettel arra, hogy a rendeletek bevezetését előzetes szakmai egyeztetés nem előzte meg, ezzel kapcsolatos észrevételeinket eljuttattuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részére."

"A hazai alapkezelők az általuk kezelt portfoliókban jelenleg több, mint 4 ezer milliárd forintnyi magyar állampapír befektetést tartanak, ezen belül közel 2.500 milliár forintnyit befektetési alapokban. A befektetési alapok meghatározó részét képezik a lakossági megtakarításoknak, sikerük elsődlegesen annak köszönhető, hogy az alapkezelők mindig a befektetők érdekében jártak és járnak el, elsődleges céljuk a minél magasabb hozam biztosítása és ennek mentén alakítják ki az alapok befektetési politikáját és portfólióját. Az alapok működését egységes európai szabályrendszer keretezi, piacuk a leginkább nyitottnak tekinthető a pénzügyi szolgáltatások terén. Véleményünk szerint minden olyan tagállami szabályozói beavatkozás, amely nincs összhangban ezekkel a külső feltételekkel, kontraproduktív, akár már 1-2 éven belül is veszélyeztetheti az eredetileg kitűzött célok elérését. Bízunk benne, hogy az ennek kapcsán megfogalmazott szakmai észrevételeinket a szabályozó is megfontolja és a közös munka révén lehetőség lesz a minden méltányos szempontot kielégítő megoldás kialakítására."