AEGON: erõsen visszaesett az életbiztosítás kötések száma
2011.11.15
Jelentõsen visszaesett az új életbiztosítás kötések száma a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest – jelentette az AEGON.

Elsõsorban a termékek átárazása miatt az új kötések értékben 18%-kal, 405 millió euróra csökkentek. A baleset- és egészségbiztosítások értékesítése ezzel szemben éves szinten 5%-kal, 153 millió euróra nõtt, fõként az amerikai kontinensen tapasztalt forgalombõvülésnek köszönhetõen – közölte a holland biztosító.

A teljes árbevétel 2%-kal nõtt a harmadik negyedévben, amely elérte az 1,6 milliárd eurót, azonban az adózás elõtti eredmény 20%-kal, 361 millióra csökkent, elsõsorban az alacsonyabb kamatlábaknak, a gyengén teljesítõ tõkepiacoknak, a kedvezõtlen devizaárfolyam-mozgásoknak és a magasabb céltartalék képzésnek köszönhetõen.

Az új piacokról származó díjbevételek 43 millió euróra csökkentek, fõként Kelet-Közép-Európa nyújtott gyenge teljesítményt az onnan származó alacsonyabb befektetési hozamok, valamint a nyugdíj jogszabályváltozások miatt.

A harmadik negyedévben mintegy 132 millió euró követelés leírásra kényszerült a holland biztosító, melybõl 76 millió lakossági jelzálog-fedezetû értékpapírokhoz kapcsolódott, 22 millió pedig portugál és görög államkötvényekhez.

Az Egyesült Királyságban jó irányban halad a csoport az új mûködés modell végrehajtásában, melynek célja a költségek év végéig történõ 25%-os csökkentése. Nemrégiben az is felmerült a holland biztosítóval kapcsolatban, hogy megszûnteti DB nyugdíjalapjait a szigetországban.

A harmadik negyedéves eredményeket a vezérigazgató így kommentálta: „a nehéz pénzpiaci feltételek egyértelmûen negatívan befolyásolták az AEGON eredményeit a harmadik negyedévben. A zuhanó tõkepiacok, a jelentõsen visszaesett kamatok, valamint a dollár további gyengülése volt a fõ oka a jövedelmek csökkenésének. Ugyanakkor az AEGON tõkehelyzete továbbra is erõs.” – mondta Alex Wynaendts.