A biztosítási ágazat megkérdőjelezi az egészségügyi adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós terveket
2023.10.11

Az Insurance Europe levélben fordult az EU egészségügyi- és élelmiszerbiztonsági miniszteréhez, amelyben komoly aggodalmának adott hangot a javasolt Európai Egészségügyi Adatrendszerrel (European Health Data Space) kapcsolatban, amely kizárná a biztosítási ágazatot a másodlagos egészségügyi adatokhoz való hozzáférésből.

A levélben Andreas Brandstetter, az Insurance Europe elnöke azzal érvel, hogy az ágazat kizárása ellentmond a javaslat célkitűzésének, ami nem más, mint, hogy az adatokat felhasználhassák az új, innovatív egészségügyi szolgáltatások fejlesztésének támogatására.

Az Insurance Europe értékeli az Európai Bizottság erőfeszítéseit az EHDS létrehozására, amely támogathatja a hatékonyabb egészségügyi ellátást, valamint az innovatív kezelések és szolgáltatások fejlesztését. A biztosítási és viszontbiztosítási szövetségek azonban sajnálják, hogy az Európai Bizottság részletes magyarázat nélkül kizárja a biztosítókat az egészségügyi adatok másodlagos felhasználásának lehetőségéből.

A javaslat értelmében a biztosítók nem kérhetnének hozzáférést a másodlagos adatokhoz a biztosítási díjak "módosítása" céljából. Ez akadályozná a biztosítókat abban, hogy az újonnan rendelkezésre álló anonimizált egészségügyi adatokat felhasználva kedvezőbb díjakat, új, innovatív szolgáltatásokat kínáljanak, és olyan kockázati tényezőket tudjanak fedezni, amelyek korábban nem voltak biztosíthatók. Továbbá ellentmond az Európai Bizottság „Harc A Rák Ellen” (European Commission’s Beating Cancer Plan) nevű tervének, amely elismeri annak szükségességét, hogy a biztosítók kockázatalapú értékelési gyakorlatának tükröznie kell a rákellenes kezelések legújabb eredményeit, és azok hatékonyságának javulását.