A holland biztosítók kompenzálják a magas inflációt a biztosítási ágazatban
2023.10.24

A holland biztosítók stabil kockázatvállalási és jobb befektetési adataiknak köszönhetően stabil eredményeket értek el idén. Sikerült áremelésekkel ellensúlyozniuk a magas infláció hatását az alapvető biztosítási ágazatokban, és nagyjából stabil biztosítási eredményeket értek el 2023. első felében.

A mostani, romló tendenciák azt mutatják, hogy a holland biztosítóknak 2023. második felében nagyobb kihívásokkal és bizonytalanabb működési feltételekkel kell szembenézniük.

A fő okok a nem-életbiztosítási kárigényekre és az általános működési költségekre nehezedő inflációs nyomás mellett a gyengébb gazdasági feltételek üzleti volumenre és a befektetésekre gyakorolt hatása.

2023. első félévében a pénzügyi piacok nagyobb stabilitása és a kissé alacsonyabb kamatlábak támogatták a biztosítók befektetési eredményeit. A vezető holland biztosítók SII-arányai vegyesen alakultak, de 2023. első félévének végén még mindig nagyon erősek voltak, annak ellenére, hogy korábban, a Fitch Ratings 2023-ra visszaesést jósolt a holland biztosítási szektornak.

A fix kamatozású és jelzálogportfóliók hitelminősége magas és stabil maradt. Bár a jelzáloghitelek késedelmi rátái a gazdasági bizonytalanság és a holland lakáspiac gyengülése miatt az elkövetkező negyedévekben emelkedhetnek, a Fitch várakozásai szerint a romlás korlátozott marad, és nem befolyásolja jelentősen a lakáshitel-portfóliók minőségét és teljesítményét.

A Fitch várakozásai szerint az IFRS 17 alkalmazása nem fogja befolyásolni a biztosítók kulcsfontosságú teljesítménymutatóit vagy stratégiáját, mivel az üzleteket már most is a valós számok alapján irányítják.  Véleményét a Fitch arra alapozza, hogy a biztosítók várhatóan képesek hatékonyan és gyorsan reagálni a romló működési feltételekre, amit változatos termék- és földrajzi profiljuk, vezető hazai versenyhelyzetük és szilárd pénzügyi hátterük támogat.