Alulértékelt és kihasználatlan: Hosszú távú ápolásbiztosítás az USA-ban
2023.10.20

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás költségei az egyik legmagasabbak a világon. Egyetlen kórházi kezelés több ezer dolláros adósságot jelenthet, még akkor is, ha a betegnek van biztosítása. Idővel a hosszú távú ellátás a nyugdíját is megtizedelheti.

Itt jönnek a képbe a hosszú távú ápolásra vonatkozó biztosítási tervek. A krónikus betegségben vagy fogyatékosságban szenvedőknek orvosi, szociális, háztartási vagy rehabilitációs szolgáltatásokra lehet szükségük ahhoz, hogy minél teljesebb és önállóbb életet élhessenek. A hosszú távú ápolásra vonatkozó biztosítás jellemzően fedezetet nyújt a betegek számára a lakóotthonokban, idősek otthonában vagy akár saját otthonukban nyújtott ellátásra.

A becslések szerint a 65 év feletti amerikaiak 70%-ának várhatóan hosszú távú ápolásra lesz szüksége, de a HCG Secure biztosító szerint csak 10%-uk rendelkezik hosszú távú ápolási biztosítással.

Ha például  váratlanul az egyik vagy mindkét házastárs megsérül vagy megbetegszik, az megváltoztathatja az egész életüket. Nagyon fontos a jövedelem védelme. A hosszú távú ápolásbiztosítást pont erre tervezték. Ugyanis em csupán az érintettek anyagi védelme a cél, hanem hozzátartozóik anyagi védelme is, akik gondozásba veszik családtagjaikat.

2021-ben a Genworth Financial biztosító becslése szerint az otthoni segítségnyújtás évi 61 776 dollárba kerülne, míg az otthonápolási támogatás 94 900 és 108 405 dollár között mozogna. Ezek az árak folyamatosan emelkedni fognak, mivel az infláció minden évben emeli az egészségügyi költségeket.

Látva, hogy az idősek száma növekszik az Egyesült Államokban, a hosszú távú gondozás ötlete felkeltette az állami törvényhozók érdeklődését. Washingtonban már el is fogadták a hosszútávú ápolásra vonatkozó törvényjavaslatot.

„Az élet és az egészség nagyon törékeny,  ezért rendkívül fontos, hogy megvédjük jövedelmünket és azokat, akik törődnek velünk.” – nyilatkozta Angie LeMar, a Lenox Advisors partnere.