A horvát ADRIS grupa megújuló energiába fektet
2023.11.09

Az ADRIS grupa horvát nagyvállalat, mely turisztikai, élelmiszeripari és biztosítási tevékenységet folytat (a Croatia osiguranje Group - az egyik legnagyobb adriai biztosító - tulajdonosa), közölte, hogy közös beruházási megállapodást írt alá a megújuló energiaforrásokról az ENCRO Group-pal.

A megállapodás értelmében mindkét vállalat 50%-os részesedéssel rendelkezik majd négy projektcégben, melyek hat energiatermelési projektet, egy szélerőművet és öt naperőművet fejlesztenek 122,3 MW teljes csatlakozási és 141,8 MW beépített kapacitással.

A horvát csoport képviselői elmondták, hogy „ez egy kiegyensúlyozott zöld energia, valamint nap- és szélenergia termelési portfólió, amely összhangban van az Adris vállalatok igényeivel".

A közös projekt összértékét 140 millió euróra becsülik. A naperőművek és a szélerőműpark várhatóan 2024. végén, illetve 2025. elején kezdi meg az áramtermelést.

Ezzel a megújuló energiaforrásokba történő beruházással az Adris grupa folytatja erős, több, mint 500 millió euró értékű beruházási ciklusát. Az örökölt üzletágaiba - turizmus, biztosítás és egészségügyi élelmiszerek - történő beruházások mellett az energetikai beruházással az Adris bővíti termelési portfólióját, ezáltal kielégíti megújuló energiaigényét, és hosszú távon biztosítja üzleti rendszerének stabilitását és fenntarthatóságát.