A fiatalok 66 százaléka fizetésemelésre számít
2017.11.15
Könnyedén vált állást, magas fizetést vár el kezdõként, modern környezetben, rugalmasan szeret dolgozni, ha lehet, rögtön magas pozícióból indulva, és bátran mennek külföldre is. Ezek talán a leggyakrabban hallott állítások az Y és Z generáció munkavégzésével és igényeivel kapcsolatban. Hogyan kerülhetõ el a csalódásuk? Az alapok a pénzügyeknél kezdõdnek, méghozzá egészen kicsi kortól.

Az Y és Z generáció a like-ok, posztok, insta fotók, a digitalizáció gyermekei. Ambiciózusak, fejlõdni akarnak, tudatosan választják meg, hogy mit akarnak tanulni, mivel szeretnének foglalkozni, nem félnek a változástól, rugalmasan reagálnak a napi kihívásokra, de elvárásaik gyakran tûnnek eltúlzottnak a szüleik szemével nézve. Pénzt akarnak keresni, méghozzá nagyon sokat, és még annál is többet rövid idõn belül, kezdõ lépésnek máris vezetõként. A fiatalok csalódottsága és idõ elõtti kiábrándultság azonban megelõzhetõ, ha már egészen kis iskolásként tisztában vannak a pénz értékével és felkészülnek arra, hogy milyen fizetések, illetve fizetésemelések várhatóak majd.

Valóban igazak volnának ezek az általános kijelentések? A K&H Csoport Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedõjén részt vevõ gyerekek ismereteiknek köszönhetõen valószínûleg tisztában lesznek a pénz értékével és azzal, hogy milyen fizetések, illetve fizetésemelések várhatóak majd a cégnél, ahol el kívánnak helyezkedni. A verseny ugyanis – többek között - segít abban, hogy a felnövekvõ generáció reálisan lássa a pénzügyi lehetõségeit.

A fiatalok 66 százaléka számít idén fizetésemelésre, derült ki a K&H ifjúsági jóléti indexébõl. Elsõsorban a 19-25 évesek számítanak emelkedésre, 2017 harmadik negyedévében 78 százalékuk nyilatkozott így, míg a 25-29 évesek mindössze 56 százaléka számít fizetésemelésre. Elkerülhetetlen lenne a csalódás? Megoldást jelenthet az idõben megkezdett pénzügyi nevelés, így megelõzhetõvé és visszafordíthatóvá válhat a rossz döntések meghozatala és a fiatalok kiábrándultsága, figyelmeztet a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedõ szakértõje.

„A pénzügyi vetélkedõt éppen azzal a céllal hívtuk életre, hogy már fiatal korban egy olyan fórumot biztosítsunk az általános iskolásoknak, amely abban segíti õket, hogy egyre magabiztosabban, tudatosabban mozoghassanak pénzügyi téren. Hogy világosan lássák a lehetõségeiket és ezt mérlegelve okosan döntsenek. A pedagógusok visszajelzései azt mutatják, hogy a diákok pénzügyi gondolkodására látható hatással van a program – bízunk abban, hogy évek múlva, a munkaerõpiacra kilépve is hasznát veszik majd a vetélkedõ által nyújtott tudásnak” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezetõ igazgatója.

Van-e elõrelépési lehetõség?

Azt mondják az Y-generációról, hogy fontos számára, hogy lássa a szervezeten belüli perspektívát: azt a lehetõséget, hogy fejlõdhetnek, tanulhatnak, lépdelhetnek a ranglétrán. „A mai gyerekek nagyon ambiciózusok, ami abban is megmutatkozik, hogy sokan közülük évrõl évre jelentkeznek a versenyünkre, minden évben túl akarják szárnyalni elõzõ évi eredményeiket. Ezért gondolom, hogy a jövõben is fontos lesz számukra, hogy a munkában megtalálják a fejlõdési lehetõségeiket” – tette hozzá a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedõ zsûritagja.

Külföldön tanulni, külföldön dolgozni

A korábbi generációkhoz képest abban is érzékelhetõ a különbség, hogy a mai gyerekek tudatosabban választják meg, hogy mi érdekli õket, mit szeretnének tanulni, hiszen a pályakezdõ fiatalok 70 százaléka mondja azt, hogy szereti, amit tanul. A külföldi tanulás lehetõségét pedig a diákok 27 százaléka vette tervbe. Míg a 19-25 éveseknek 42%-a nyitott erre, az idõsebbeknél csak 14%-a nyilatkozott így - derül ki a harmadik negyedéves K&H ifjúsági jóléti indexbõl. „Van olyan tudás, amit azonban mindenkinek érdemes elsajátítania, fõleg, ha a diák külföldi tanulásban gondolkodik, hiszen ebben az esetben egy idegen ország pénzügyeiben is el kell valamiképp igazodnia. Egy stabil alapot kell adnunk a gyerekeknek ahhoz, hogy egyszer majd, kilépve a munkaerõpiacra vagy egy külföldi ösztöndíj esetén se érezzék magukat kiszolgáltatottnak és elveszettnek” – mondta Horváth Magyary Nóra.