A Talanx 2024-re 1,7 milliárd eurót meghaladó nyereségnövekedést vár
2023.11.22

A német Talanx biztosítási csoport közölte, hogy 2023. első kilenc hónapjában 1,28 milliárd eurós csoportszintű nettó nyereséget ért el, és erős működési teljesítménye alapján jelentősen több, mint 1,5 milliárd euróra emelte egész éves eredményprognózisát.

A Talanx 2024-re is 1,7 milliárd euró feletti csoportszintű nettó nyereséget vár. Középtávú stratégiai célként 2025-re 1,6 milliárd euró körüli eredményt tűzött ki.

„Az új célkitűzés azt jelenti, hogy ezt a számot egy évvel a tervezettnél hamarabb elérjük és egyértelműen túllépjük. A Talanx-csoport 2024. márciusában, a 2023-as pénzügyi kimutatások közzétételekor fogja bemutatni a 2025-re vonatkozó új célokat".

A Talanx képviselői ugyanakkor megemlítették, hogy a csoport 2023. szeptember 30-ra vonatkozóan 8%-kal, 32,3 milliárd euróra (29,9 milliárd euróval szemben) emelte biztosítási bevételeit, az üzemi eredmény 23%-kal, 2,8 milliárd euróra (2,2 milliárd euróval szemben), míg a csoport nettó eredménye 38%-kal, 1,3 milliárd euróra (0,9 milliárddal szemben) emelkedett.

A vállalat által kiadott sajtóközlemény szerint minden üzletág javította eredményeit. Az elsődleges biztosítás különösen jól teljesített, 47%-ra növelve részesedését a csoport nettó nyereségéből (43%-kal szemben). A saját tőke megtérülése 18,4% volt (szemben a 13,9%-kal), és várhatóan jóval a 10% feletti stratégiai cél felett lesz az egész évre vonatkozóan. "Az első kilenc hónapban a biztosítási szolgáltatások erős eredménye volt az egyik fő hajtóerő, amelyet az inflációval összefüggő áremelkedések és a költségvetésen belül maradt nagy kárkifizetések támogattak".

"A Talanx Csoport rendkívül sikeres kilenc hónapot tudhat maga mögött: 2023-ra vonatkozó ambiciózus pénzügyi célkitűzéseinket túl fogjuk szárnyalni, és jelentősen több, mint 1,5 milliárd euróra emeltük eredményprognózisunkat. Ehhez nagyban hozzájárult az elsődleges biztosítás, amely erős üzemi eredményt és átlagon felüli növekedést produkált. Ez a kihívásokkal teli piaci környezetben is bizonyítja folyamatos rugalmasságunkat, és azt mutatja, hogy fókuszált stratégiánk fenntarthatóan kifizetődő" - mondta Torsten Leue, a Talanx AG igazgatótanácsának elnöke.

"Az eddigi pénzügyi évben elért erős eredményeink alapján arra számítunk, hogy az eredetileg 2025-re kitűzött középtávú célunkat a tervezettnél egy évvel korábban elérjük. Ráadásul azt az 1,7 milliárd eurós csoportszintű nettó eredményre vonatkozó új célunkkal meg is fogjuk haladni." – tette hozzá Torsten Leue.