Július 1-tõl kötelezõ lesz a valós idejû számlaadat-szolgáltatás
2018.01.09
Július elsejétõl kötelezõ lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé minden olyan, belföldi adóalanyoknak kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Ezt a számla kiállítása után, azonnal, automatikusan kell megtenni - hívja fel rá a figyelmet a PiacProfit.

Közeledik a valós idejû számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetésének kezdõ dátuma, a változtatás célja a gazdaság további fehérítése és az adócsalások visszaszorítása.

A 2018. július 1-jétõl érvénybe lépõ szabályok értelmében a belföldi adóalanyok kötelesek lesznek meghatározott formátumban adatot szolgáltatni egy webes felületen keresztül a NAV számára az általuk, más belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról, amennyiben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adózók ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy az összes kiállított számlájuk adatait jelentik – idézi Tancsa Zoltánt, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatóját a cikk.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a tervek szerint kiterjed a számlatömbön kibocsátott számlákra is. 

Az új követelmény a kimenõ, értékesítési számlák tekintetében ki fogja váltani az áfa-bevallás részét képezõ, belföldi összesítõ jelentés elkészítésére vonatkozó kötelezettséget, mindazonáltal a bejövõ számlákra továbbra is el kell készíteni a jelentést. Azonban az online adatszolgáltatás bevezetése nem érinti azt a követelményt, hogy a számlázóprogramoknak rendelkezniük kell adatexport funkcióval, tehát az adatexportot továbbra is biztosítani kell.

Továbbá, a NAV portálján elérhetõ lesz egy olyan funkció, amely lehetõséget ad arra, hogy a számla befogadója lekérdezhesse azon számlák adatait, amelyekrõl a számla kibocsátója adatszolgáltatást teljesített.

„Bár a szabályozás még nem végleges, illetve a fejlesztéshez elengedhetetlen technikai információk sem állnak még teljes körûen rendelkezésre, tekintettel arra, hogy a követelménynek való megfelelés komoly informatikai fejlesztéseket igényel, mindenképpen javasolt már most elkezdeni a felkészülést. A NAV által mûködtetett KOBAK tesztrendszeren keresztül elérhetõ ugyanis a rendelettervezetben szereplõ séma, amelyben az adatokat be kell nyújtani. A NAV online rendszere, ahova az adatokat fel kell tölteni, elõreláthatóan januárban lesz elérhetõ, míg a jogszabály véglegesítése a tavasz folyamán várható" – hangsúlyozta Tancsa Zoltán.