Az Union felmérése szerint az emberek csupán 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással, ugyanakkor egy általános szolgáltatási kört kínáló, havi 5-6 ezer forintos havidíjjal futó egészségbiztosítás iránt a megkérdezettek 28 százaléka érdeklõdik. Cafetériában finanszírozva már 46 százaléknyian nyitottak egy ilyen szolgáltatásra, ha pedig cafetérián felül a munkáltató finanszírozná, akkor az érdeklõdõk aránya csaknem eléri a 60 százalékot.
Tavaly a munkáltatók átlagosan havi bruttó 26 ezer forintos cafetériakeretet bocsátottak a munkavállalóik rendelkezésére. Ennek kevesebb, mint ötödébõl elérhetõk a színvonalas egészségbiztosítási szolgáltatások: várakozási idõ nélküli járóbeteg-ellátás, diagnosztikai és laborvizsgálatok, illetve egynapos mûtéti beavatkozások egyaránt betegútszervezéssel és nonstop tanácsadással – magyarázza Zsolnai Gábor, az Union Biztosító, vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója.
Az egészségbiztosítás ráadásul adózási szempontból is az egyik legkedvezõbb juttatási elem, mivel azon kevés szolgáltatás közé tartozik, amelynek semmilyen adó-, illetve járulékvonzata sincs, vagyis itt a bruttó egyben a nettó összeg is.
A felmérés adatai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítások iránt leginkább a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ budapesti férfiak érdeklõdnek: a férfiak aránya harmadával magasabb az érdeklõdõk között.
Teljesen egyöntetû és pozitív fogadtatása van ugyanakkor a biztosítások családi kiterjesztésének. Ha egy egészségbiztosítást a munkáltató kötne a kérdezett számára, szinte mindenki igényelné, hogy ez ne csak az õ számára, hanem a házastársának illetve a gyermekeinek is szolgáltatást nyújtson, nagyjából a fizetendõ díj megduplázása fejében.
Az Union felmérése azt mutatja, hogy a 25-55 év közötti munkavállalók 65 százaléka kap a munkahelyén béren kívüli juttatást. A cafetéria továbbra is erõteljesebben van jelen az állami szektorban (72 százalék), mint a magáncégek között (61 százalék), igaz, ez az olló egyre jobban zárul. Minél több alkalmazottal rendelkezik egy cég, annál valószínûbb, hogy jelen van ez a juttatási forma. Az 500 fõnél nagyobb létszámú vállalatoknál dolgozók 90 százaléka részesül cafetériában, ám még a maximum 10 fõs cégekben dolgozóknak is 37 százaléka élhet ezzel a lehetõséggel – ez az arány öt éve még csupán 23 százalék volt.