A dolgozók 46 százaléka kérne egészségbiztosítást, de csak 12 százalékuk kap
2018.01.20
A 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap cafetéria-juttatásként egészségbiztosítást, noha 46 százalékuk élne ezzel a lehetõséggel - derül ki az Union Biztosító friss, 1300 fõ megkérdezésável készült, reprezentatív felmérésébõl.

Az Union felmérése szerint az emberek csupán 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással, ugyanakkor egy általános szolgáltatási kört kínáló, havi 5-6 ezer forintos havidíjjal futó egészségbiztosítás iránt a megkérdezettek 28 százaléka érdeklõdik. Cafetériában finanszírozva már 46 százaléknyian nyitottak egy ilyen szolgáltatásra, ha pedig cafetérián felül a munkáltató finanszírozná, akkor az érdeklõdõk aránya csaknem eléri a 60 százalékot.

Tavaly a munkáltatók átlagosan havi bruttó 26 ezer forintos cafetériakeretet bocsátottak a munkavállalóik rendelkezésére. Ennek kevesebb, mint ötödébõl elérhetõk a színvonalas egészségbiztosítási szolgáltatások: várakozási idõ nélküli járóbeteg-ellátás, diagnosztikai és laborvizsgálatok, illetve egynapos mûtéti beavatkozások egyaránt betegútszervezéssel és nonstop tanácsadással – magyarázza  Zsolnai Gábor, az Union Biztosító, vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója.

Az egészségbiztosítás ráadásul adózási szempontból is az egyik legkedvezõbb juttatási elem, mivel azon kevés szolgáltatás közé tartozik, amelynek semmilyen adó-, illetve járulékvonzata sincs, vagyis itt a bruttó egyben a nettó összeg is.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítások iránt leginkább a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ budapesti férfiak érdeklõdnek: a férfiak aránya harmadával magasabb az érdeklõdõk között. 

Teljesen egyöntetû és pozitív fogadtatása van ugyanakkor a biztosítások családi kiterjesztésének. Ha egy egészségbiztosítást a munkáltató kötne a kérdezett számára, szinte mindenki igényelné, hogy ez ne csak az õ számára, hanem a házastársának illetve a gyermekeinek is szolgáltatást nyújtson, nagyjából a fizetendõ díj megduplázása fejében.

Az Union felmérése azt mutatja, hogy a 25-55 év közötti munkavállalók 65 százaléka kap a munkahelyén béren kívüli juttatást. A cafetéria továbbra is erõteljesebben van jelen az állami szektorban (72 százalék), mint a magáncégek között (61 százalék), igaz, ez az olló egyre jobban zárul. Minél több alkalmazottal rendelkezik egy cég, annál valószínûbb, hogy jelen van ez a juttatási forma. Az 500 fõnél nagyobb létszámú vállalatoknál dolgozók 90 százaléka részesül cafetériában, ám még a maximum 10 fõs cégekben dolgozóknak is 37 százaléka élhet ezzel a lehetõséggel – ez az arány öt éve még csupán 23 százalék volt.