A fõvárosban az új lakások 80 százalékánál csúszik az átadás
2018.02.13
Már tavaly is sokéves rekordok dõltek meg a fõvárosi újlakás-piacon, de könnyen lehet, hogy a 2018-as év felülírja majd ezt is. Idén mind értékesítésben, mind építési volumenben újra erõs évet vár az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe, miközben a frissen piacra kerülõ kínálat a 2019 után potenciálisan jelentõsen megemelkedõ áfaszint miatt visszaesik majd - írja a Portfolio.

2017 második félévében 4800 új társasházi lakást adtak el Budapesten. Az elsõ hat hónap 4300-as darabszámával együtt az egész éves értékesítési volumen így 9100 lakást ért el, amire 2006 óta nem volt példa. A legtöbb lakást, közel 2700-at a XIII. kerületben adták el tavaly, amit a XI. kerület követ 1600 ingatlannal. A 900-as darabszámmal büszkélkedõ IX. kerülettel együtt ez a három városrész adta az összes értékesítés közel 60 százalékát. Bár a 2003-2006 közötti csúcsidõszakban az eladott új építésû lakások száma éves szinten meghaladta a tízezret, a 2012-es mélypontkor mindössze 1500 ingatlan talált gazdára.

"A közel 9000, várhatóan megépülõ új budapesti ingatlan több mint kétszerese a tavalyinak, ráadásul adatbázisunkban már most tízezer feletti megépülõ lakást látunk 2019-re is. Addig tehát mindenképpen kitart a lakásépítési lendület" - mondta el Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzõje. 

A kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a 2016-ban eredetileg négyéves idõtávra bevezetett ösztönzõkkel. Ha 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája, az további áremelkedést generál és félõ, hogy ez a mostani keresleti boom végét jelentené.

Fejlesztési potenciál pedig bõven van még Budapesten. Az OTP Jelzálogbank adatbázisában jelenleg 72 olyan beruházás szerepel, 14 ezer lakással, amelyek megépítését a sajtóban vagy honlapjukon már bejelentették a beruházóik. Nagy részük átadásával azonban csak 2019 után lehet számolni, és az értékesítésük sem kezdõdött még el. Ha az áfaszint maradna 5 százalékon, és a kereslet is kitartana a mostani szinten, ezek hamar aktivizálódhatnának.

A még mindig magas keresletet a legjobban az mutatja, hogy a lakások legnagyobb részét továbbra is már az építkezés alatt eladják. A rögtön költözhetõ készlet mindössze 280 lakást számlál a fõvárosban, ami rekordalacsony szintet jelent. Az épülõfélben lévõ lakások közül jelenleg 4900 keresi tulajdonosát, további 3 ezer esetben pedig úgy árulják a lakásokat, hogy még el sem kezdõdött az építkezés.

A piaci boom egyik árnyoldalaként említett jelenség, miszerint az eredetileg meghirdetett átadási dátumhoz képest, elsõsorban az építõipari kapacitáshiány miatt egyre több épület átadása késik, nem légbõl kapott. Az OTP Jelzálogbank adatbázisában nagyjából a beruházások 80 százalékában kellett fél év alatt legalább egy negyedévvel kitolni a várható átadás dátumát.

Emellett arról is egyre több esetben hallani, hogy a növekvõ építõipari költségek mellett a beruházók és kivitelezõk tapasztalatlansága, illetve a 2019 végi dátum miatti kapkodás minõségi problémákat eredményez az új lakásoknál. Érdemes tehát alaposan tájékozódni vásárlás elõtt, és utánanézni mind a beruházó, mind - ha már ismert - a kivitelezõ cégnek.