Az európai viszontbiztosítók 1/1-es megújítási eredményei szerint a biztosítási marzsok közel vannak a csúcsponthoz
2024.03.07

A Fitch Ratings elemzése az európai viszontbiztosítók számára kulcsfontosságú 2024. január 1-jei megújítások eredményéről azt állítja, hogy a biztosítási marzsok közel állnak a csúcsponthoz, mivel a kereslet és a kínálat egyre inkább egyensúlyba kerül.

Az év elején a Fitch arra figyelmeztetett, hogy a viszontbiztosítók biztosítási árrése valószínűleg 2024-ben tetőzik majd, mivel a hitelminősítő intézet előrejelzése szerint a vagyoni katasztrófák okozta áremelkedés a 2023-as tapasztalatokhoz képest lassulni fog.

A Fitch előrejelzése beigazolódott, mivel a kockázattal korrigált áremelkedés 2024. január 1-jén lelassult az előző évhez képest, amely - mint a Fitch kiemelte - a 90-es évek óta a legmagasabb volt. Bár a nominális áremelkedések még mindig magasak voltak, a Fitch megjegyzi, hogy ezeket nagyrészt ellensúlyozták a konzervatív veszteségtendencia-feltevések.

A Swiss Re jó példa erre. A viszontbiztosítási óriás a 2023-as egész éves eredményeinek bejelentése keretében 9%-os nominális áremelkedésről számolt be a megújításkor, de a kárfeltevések 11%-os emelkedésével - főként a baleseti károk és az infláció tekintetében - a társaság kockázattal korrigált árváltozás -2%-os volt, szemben a 2023. 1/1-es +5%-os értékkel.

Miközben azonban a tarifaemelkedés lelassult, a Swiss Re-nek a többi nagy európai viszontbiztosítóval, a Hannover Re-vel, a Munich Re-vel és a SCOR-ral együtt sikerült megvédenie a programstruktúrák és a feltételek 2023-ban elért jelentős kiigazításait. Ugyanakkor a Fitch megjegyzi azt is, hogy a díjnövekedés idén általánosságban magasabb volt, mint tavaly, amit inkább a volumenek, mint az áremelkedés hajtott. A jó piaci feltételek valójában 8,3%-os átlagos díjnövekedést eredményeztek a négy nagy európai viszontbiztosítónál.

A Fitch kiemeli azt is, hogy mind a négy viszontbiztosító sikeresen megújította a 2024. januári megújításkor a retrocesszióját, amihez hozzájárult a védelem nagyobb rendelkezésre állása és a stabil vagy kissé alacsonyabb kockázattal korrigált árak is.