Kevesebb vállalkozás szûnt meg tavaly
2018.02.23
Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szûnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító elemzésébõl.

A hitelbiztosító elõrejelzése alapján a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékkal nõhet, az államadósság várhatóan tovább csökken, a GDP-hez mért aránya idén várhatóan 71,4 százalékra mérséklõdik.

A Coface szerint 2018-ban a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát. A hitelbiztosító elemzése kitér arra: Magyarországon 2017-ben megközelítõleg 27 ezer céget alapítottak, emellett 25 ezer cégnél hivatalból történõ törlés indult meg.

A fizetési kockázatok alapján a Coface elemzõi közölték, az elmúlt évben a közel 16 ezer céget számláló textil- és ruhaiparban megközelítõleg 220 felszámolási eljárás indult és emellett 1400 hivatalból történõ törlési eljárás kezdõdött. A hitelbiztosító szakértõi szerint a magyarországi textilipari-ruházati ipar elöregedett, és hiányoznak az innovatív fejlesztések.

Az elemzés szerint az építõipar látványos bõvülést ért el, 2017-ben 29,6 százalékkal nõtt a termelés, ez kedvezõ, mivel 2016-ban jelentõs, közel 20 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Kiemelték: a tavalyi eredménnyel viszont behozta a lemaradást az ágazat. Az építõipari felszámolások aránya azonban még magas, 2017-ben ugyanis az összes felszámolási eljárás 19 százaléka kötõdött építõipari vállalkozáshoz. A Coface szakértõi szerint az ágazat szereplõinek figyelniük kell a munkaerõhiány kezelésére és arra, hogy a fejlesztések idõben elkészüljenek, ellenkezõ esetben kötbérigény merülhet fel, ami fizetési kockázat.