Fitch Ratings: az európai kereskedelmi biztosítók árrései 2024-ben érik el a csúcsot
2024.04.09

A Fitch Ratings elemzői szerint a nagy európai kereskedelmi biztosítók biztosítási árréseinek csúcspontja 2024-ben várható, majd fokozatos gyengülés következik.

2023 folyamán ezek a biztosítók tovább növelték üzleti tevékenységük jövedelmezőségét, és profitáltak a piaci árak emelkedéséből.

Az elemzők kifejtik: "a kereskedelmi biztosítások árai 25 egymást követő negyedévben emelkedtek, amit globálisan a vagyoni katasztrófák magas kárinflációja, a felelősségbiztosítások elégtelen tartalékolása és a világjárvány hajtott".

A piac jelentős korrekciót élt át felfelé, 2021 óta az egész szektorban robusztus nyereségességgel. 2023-ban ezt a tendenciát erősítették az erős biztosítási marzsok és az egyre kedvezőbb befektetési bevételek is.

A Fitch azonban arra számít, hogy az áremelkedés 2024-ben az erősödő verseny közepette veszíteni fog a lendületéből. Ennek oka, hogy a jövedelmezőség javulásával több kapacitást vonz a piacra, ami fokozza a versenyt és tovább lassítja az árak dinamikáját, ami végül 2025-ben a kereskedelmi biztosítási piac lágyulásához vezet.

"A kiberbiztosítás volt az egyetlen kivétel, mivel a megnövekedett kapacitás miatt az év végére az árak csökkenni kezdtek" - jegyzik meg az elemzők.

Ráadásul ez az elmozdulás egy olyan időszakban következik be, amikor az ágazatnak jelentős kihívásokkal kell szembenéznie a társadalmi inflációval, az éghajlatváltozással és a kiberfenyegetésekkel kapcsolatos kockázatok kezelésében.

Bár az európai kereskedelmi biztosítók az áremelések mellett a portfóliójuk minőségének javítása érdekében módosították feltételeiket, a Fitch elemzői hangsúlyozzák a folyamatos éberség fontosságát, mivel a kockázatok folyamatosan fejlődnek.