A vidék felé fordulnak a fejlesztõk a megemelkedett költségek miatt
2018.03.12
Magyarországon az ipari és logisztikai ingatlanokra vonatkozó bérleti és adásvételi kereslet meghatározó részét az autóipari, elektronikai- és logisztikai cégek adták 2017-ben - derül ki a Colliers legfrissebb elemzésébõl.

A piacon a nagy (20 ezer négyzetméter feletti) területi igények dominálnak , azonban már az 5 ezer négyzetméternél nagyobb bérbe adható területekbõl is erõs hiány van.

A bérleti díjak emelkedtek és a bérbeadói flexibilitás csökkenése miatt felgyorsultak a tranzakciós folyamatok. A kevés bérelhetõ területnek köszönhetõen a bérleti tranzakciók közül 2017-ben a szerzõdésmegújítások domináltak a budapesti raktárbérleti piacon. Az építési- és munkaerõ költségekben itt is erõs növekedés ment végbe, elsõsorban a munkaerõhiány és az építõanyagok drágulása miatt, amelyek hatására 8-10 hónap fölé növekedett az építési idõ.

A budapesti piac telítettsége miatt a befektetõk és fejlesztõk látóterébe kerültek a vidéki helyszínek is, aminek hatására a piac már kezd multipolárisabbá válni. A keresletet jellemzõen a hazai cégek bõvülése határozza meg, valamint az újonnan betelepülõ külföldi cégek (FDI) igényei is nagy mértékben megjelennek az ipari szektorban.

A Colliers szakértõi arra számítanak, hogy az üresedési ráta kismértékben ugyan, de tovább csökkenhet, mivel a kereslethez viszonyítva továbbra is kevés lesz az új spekulatív fejlesztés. A várakozások alapján 2018-ban 130 ezer négyzetméter új terület átadására számítunk, azonban ennek hozzávetõleg már csak 10 százaléka elérhetõ, mivel az új területek nagy részét 2017 során elõre lekötötték.

A cég várakozásai szerint a spekulatív fejlesztések jellemzõ mérete továbbra is 10 000 - 25 000 négyzetméter között fog mozogni, de az elõbérleti konstrukcióban megvalósuló projektek még mindig preferáltabbak maradhatnak 2018 során, mint a spekulatív fejlesztések. A megnövekedett fejlesztési költségek miatt a spekulatív fejlesztések tényleges beindulásához a bérleti díjak további emelkedése és/vagy a hozamok csökkenése szükséges.

Várhatóan 2018 során is növekvõ érdeklõdés lehet vidéken a jó minõségû ipari ingatlanok iránt (bérletre és vételre egyaránt), vagy a jól elõkészített fejlesztési területekre, amelyek zöldmezõs beruházásra alkalmasak. A legkeresettebb vidéki helyszínek általában az M7-es autópályától északra, fõként az M1-es nyomvonala, továbbá az M3-as autópálya, illetve az M5-ös autópálya vonzáskörzete Kecskemétig. Budapesten és környékén a legkedveltebb lokációk továbbra is elsõsorban az M0-ás körgyûrû déli régiója, valamint az M1-es és M5-ös autópályák, kisebb mértékben pedig az M3-as autópálya melletti területek lesznek. A budapesti piac telítettsége miatt egyre nagyobb lehetõség nyílik meg a vidéki elõbérleti, BTS és S&LB projektek beindulására.