IMF: lassulhat a román gazdasági növekedés
2018.03.18
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 5 százalékos román gazdasági növekedésre számít, becslésük szerint középtávon a növekedés 3 százalékra lassul - írja az MTI.

A nemzetközi pénzintézet szerint amennyiben Románia nem módosítja jelenlegi gazdaságpolitikáját, a növekedés egyre törékenyebbé válik.

Tavaly a román bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékkal nõtt, ez az idén becslésük szerint 5 százalékra fog lassulni, mivel az adócsökkentések gazdaságserkentõ hatása csökken, a közberuházások alacsony szinten vannak, és a szerkezeti reformok megvalósítása nem halad.

Az IMF azt javasolta Bukarestnek, hogy szigorítsa monetáris politikáját, és csökkentse az államháztartási hiányt. Az IMF szerint a deficitet GDP-arányosan 1,5 százalékra kellene mérsékelnie Bukarestnek 2020-ig. 

Tavaly a román államháztartási hiány elérte a 2,88 százalékot, 2016-ban közel 3 százalék volt a deficit. 

Az IMF javaslata szerint Romániának növelnie kell a közberuházások hatékonyságát bizonyos beruházások kiemelten fontossá minõsítése révén, növelnie kell továbbá az európai uniós pénzek lehívási arányát - különösen a nagyberuházásokat illetõen -, illetve fegyelmezettebb és kiszámíthatóbb adópolitikát szükséges folytatnia. 

A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, az Európai Bizottság a február elején közzétett gazdasági jelentésében 4,5 százalékos román GDP-bõvülést valószínûsített.