Felügyeleti felszólítás: problémák a kgfb-díjkalkulátorok körül!
2011.11.30
A PSZÁF vezetõi körlevélben szólított fel több, a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási piacon jelentõs súlyú független biztosításközvetítõt: internetes díjkalkulátoruk mûködtetése során tartsák be a fogyasztók megfelelõ, korrekt és teljes körû tájékoztatását szolgáló elvárásokat.

A 2011. október 30-án közzétett kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás (kgfb) díjhirdetése után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) többször áttekintette a jelentõs piaci súlyú független biztosításközvetítõk honlapjainak kgfb-díjkalkulátorait, s az ezeken számított díjakat összevetette a biztosítók honlapjain kalkulált díjakkal. A díjkalkulátorok elsõ áttekintése után a PSZÁF megállapította: több független biztosításközvetítõnél eltérnek a díjszámító programjukkal kalkulált, s a biztosítók által az országos napilapokban megjelentetett díjtarifában közzétett feltételekkel kalkulált díjak.

A PSZÁF a független biztosításközvetítõi díjkalkulátorok folyamatos figyelemmel kísérése során azt tapasztalta: a piaci szereplõk folyamatos korrekciókat végeznek a díjkalkulátorok igénybe vételével számított díjak, s a biztosítók honlapján kalkulált díjak eltéréseinek kiküszöbölése, a biztosítói kedvezmények pontos alkalmazása érdekében.

A PSZÁF ezek alapján vezetõi levélben szólította fel az érintett független biztosításközvetítõket arra, hogy a díjkalkulátorok mûködtetésekor feleljenek meg a fogyasztók megfelelõ, korrekt és teljes körû tájékoztatását szolgáló elvárásoknak, tartsák be különösen az alábbi követelményeket:

  • A fogyasztók érdekeinek védelmében alapvetõ, hogy a független biztosításközvetítõk honlapján elérhetõ díjkalkulátor pontosan tartalmazza mindazon kedvezményeket, pótdíjakat és egyéb feltételeket, melyeket az egyes biztosítók díjhirdetésükben közzétettek. Ezért a közvetítõknek megfelelõ körültekintéssel kell eljárniuk a díjkalkulátorok paraméterezésekor, különösen a kedvezmények és pótdíjak mértéke, az igénybe vehetõ kedvezmények maximuma, s a biztosítók által alkalmazott, a biztosítási díj minimumaként meghatározott összeg pontos feltüntetése érdekében. A független biztosításközvetítõk csak így garantálhatják, hogy a leendõ szerzõdõ fogyasztók a honlapjukon elvégzett díjkalkulációja megegyezzen a biztosítók honlapján végzett kalkuláció eredményével.
  • A független biztosításközvetítõk az általuk mûködtetett díjkalkulátorokat folyamatosan ellenõrizzék, s az ellenõrzés során észlelt hibákat mihamarabb javítsák ki. A szükséges korrekcióknál vegyék figyelembe a biztosítók által a PSZÁF kötelezése alapján idõközben végrehajtott módosításokat is.
  • A független biztosításközvetítõk fordítsanak kiemelt figyelmet az általuk mûködtetett díjkalkulátorban szereplõ, a fogyasztók tájékoztatását szolgáló funkciók megfelelõ és pontos tartalmi kialakítására.

A PSZÁF e követelmények teljesítését a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri.