Gyorsabb növekedéssel számol a jegybank
2018.03.31
Javította növekedési elõrejelzését a Magyar Nemzeti Bank, ugyanakkor az inflációs prognózisokat változatlanul hagyták. Az idei évre 4,2%-os GDP-növekedéssel kalkulálnak, jövõre 3,3%-kal, 2020-ban pedig 2,7%-kal nõhet a gazdaság. A növekedéshez a háztartások fogyasztása és a beruházások egyaránt érdemben hozzájárulnak, miközben a munkanélküliségi ráta csökken. Az infláció visszafogott maradhat, 2019 közepén érheti el fenntarthatóan a 3%-os inflációs célt - írja a Portfolio.

Az idei évben 4,2%-kal növekedhet a magyar gazdaság az MNB friss inflációs jelentése szerint, ami 0,3%-ponttal magasabb, mint amit decemberben prognosztizáltak. Minimálisan a 2019-es növekedést is feljebb húzta a jegybank. Az MNB a korábban vártnál gyorsabb növekedést vár a beruházásokban és fogyasztásban is. Utóbbi annak köszönhetõ, hogy a bérek még gyorsabban nõnek, ami támogatja a lakossági fogyasztás bõvülését. A nemzetgazdasági bruttó kereset 10% felett növekedhet az idei évben. A beruházások mögött technikai tényezõk húzódnak meg, a 2017-es év bázisa ugyanis lejjebb került, vagyis "nincs új sztori" a beruházásokban.

Jövõre 3,3%-kal, azt követõen pedig 2,7%-kal nõ a GDP az elõrejelzés szerint. Ekkor már szerényebb mértékben, de továbbra is érdemben nõ a háztartások fogyasztása, a beruházások azonban 2020-ban már visszaesnek. Ekkor már alacsonyabb béremelkedéssel lehet számolni, miközben a foglalkoztatás tovább nõ, és a munkanélküliségi ráta 2020-ban 3,5%-ra csökken.

A beruházások 2020-as visszaesését az MNB azzal magyarázza, hogy
több nagyberuházást a következõ években adnak át (ezzel beépülnek a bázisba),
és a fiskális impulzus negatív lesz akkorra, az EU-pénzek effektív felhasználásnak kifutása is 2020-ra tehetõ, és a jelenlegi szabályozás alapján a kedvezményes lakás-áfa 2020-ban megszûnik, ezért 2019-ig idõzítik a vállalatok a lakások átadását.

A gyors béremelkedés azonban nem okoz komoly inflációs nyomást. Idén 2,5%-os pénzromlással számol a jegybank, jövõre 2,9%-os, azt követõen pedig 3%-os inflációval számolnak. A jelentés szerint 2019 közepén éri el az infláció fenntarthatóan a 3%-os értéket. Az importált infláció alacsony - az eurózónában tartósan mérsékeltek az inflációs folyamatok -, miközben historikusan alacsony szinten tartózkodnak a lakossági inflációs várakozások.