Kátyúkárokat térítenek meg
2018.04.13
Nem ritka, hogy autómentõt kell hívnia annak, aki belemegy egy kátyúba Békés megyében. A szerelõk tapasztalatai szerint a mûszaki vizsgára jelentkezõ kocsik többségénél probléma van a futómûvel. A közútkezelõnél elmondták: ha bebizonyosodik, hogy az autósnak a burkolat hibája miatt keletkezik kára, akkor fizetnek, fontos azonban, hogy a bizonyítási teher a bejelentõé - Békés Megyei Hírlap.

Az autószerelõk szerint szinte nincs a megyében olyan jármû, melyet ne érintenének a kátyúk okozta károk. Ezek javíttatásának költségét bizonyos feltételek fennállása mellett megtérítheti a közútkezelõ. A Magyar Közút kezeli a gyorsforgalmi hálózatot – néhány kivételtõl eltekintve –, a településeket összekötõ fõ- és mellékutakat, illetve ezen utak településeken átvezetõ szakaszait. Minden más út a helyi önkormányzatokhoz tartozik. 

A bizonyítási teher a bejelentõké, tehát a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy õ azt bejelentette.  A bejelentéshez csatolni kell a gépjármû forgalmi engedélyének másolatát, a kitöltött kárbejelentõ lapot. Ajánlott mellékelni a káresemény bekövetkeztét igazoló iratot, fényképet, rendõrségi helyszínelési jegyzõkönyvet, továbbá – amennyiben van, akkor – a kár összegét igazoló javítási számlát. 

A Magyar Közút kizárólag olyan esetben fizet kártérítést, ha a közútkezelõ felelõssége egyértelmû, a jogalap pedig tisztázott. A társaság ezekre az esetekre rendelkezik felelõsségbiztosítással.

A közútkezelõnél kifejtették: bár az elmúlt tél enyhébb volt, sok csapadék esett, továbbá a fagyási és olvadási ciklusok is gyakrabban jelentkeztek. Ezért az elöregedett mellékúthálózaton kívül a fõutakat is jobban megviselte az idõjárás.