Ráfizethet a céges szûrõvizsgálatra
2018.04.18
Tájékoztatót adott ki az adóhatóság (NAV) arról, hogy milyen esetekben adhatnak a cégek adómentesen dolgozóiknak betegségbiztosítást. A leírtakból kiderül, hogy elõfordulhat, hogy a biztosítást végül munkaviszonyból származó jövedelemnek minõsíthetik – annak minden adókövetkezményével együtt - írja az azenpenzem.hu.

A magyarok 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással – állapította meg korábban reprezentatív felmérése alapján az egyik biztosító. Egy korábbi felmérés pedig azt mutatta, hogy már majdnem 60 százalék azok aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Ahogy pusztul le az állami egészségügy, úgy nyer egyre nagyobb teret a magánellátás. Nem véletlenül ömlik a tõke a magánegészségügybe, és látnak újabb és újabb befektetõk fantáziát ebben a szektorban.

Az egészségügyi magánszolgáltatások speciális terepét jelentik a szûrõvizsgálatok. Ez a terület tartozott az elsõk közé, ahol megjelentek a befektetõk. A cafeteria keretében pedig egyre népszerûbb az egészségbiztosítás. Különösen azért, mert a cégek adómentesen adhatják dolgozóiknak (a cafeteria elemekrõl és szabályokról itt tájékozódhat). Nagy lehet a kísértés, hogy a drága menedzserszûréseket – amelyek, különbözõ árakon kínálva, csak úgy hemzsegnek a piacon – ilyen módon finanszírozzák.



Néhány menedzserszûrési ajánlat
Megnevezés Szûrésfajták* Árak (Ft)
Budai Egészségközpont Optimum, Prémium, Góckutatás 110 e – 502 e
Hungária Med Alap, Emelt, Top 69 e – 166 e (akciósan)
Medoc Egészségközpont Alap, Bõvített, Komplex, Exkluzív 59 e – 189 e
Swiss Clinic Alap, Bõvített, Specifikus 65,9 e – 181,3 e
Oxygen Medical Basic, Business, Premium 75 e – 230 e
*a tartalom eltér, még az azonos elnevezésûek között is
Forrás: Azénpénzem.hu gyûjtés

A NAV frissen kiadott tájékoztatójában viszont hangsúlyozzák: ha a biztosítási díj – eltekintve a közremûködõk adminisztrációs költségétõl és hasznától – valójában csak a jelentõs értékû szûrõvizsgálatokat ellentételezi, akkor a betegségbiztosítási szerzõdés „színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul”.

NAV: nem adnak semmit ingyen a biztosítók

Ha a munkáltató olyan szerzõdés alapján fizeti ki a díjat, amelyben nem vagy csak alig van kockázati elem, akkor a kifizetett összeget az adóhatóság nem tekinti adómentes juttatásnak. A díj adókötelezettségét – olvasható a tájékoztatóban – a kifizetõ és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén tehát a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minõsülhet

A NAV egyébként kifejezetten nevesíti azokat a biztosítási konstrukciókat, amelyek az úgynevezett menedzserszûrések finanszírozására nyújtanak „adókímélõ” lehetõséget. Azt azonban az adóhatóság is elismeri, hogy a betegségbiztosításhoz szervesen hozzátartoznak a szûrõvizsgálatok. Ez az adóhatóság szerint mintegy kármegelõzési vagy kárenyhítési funkciónak tekinthetõ.

Mint nyomatékosítják: egy betegségbiztosítás esetében szûrõvizsgálat formájában a biztosított magánszemély nem kap semmilyen „ingyenes juttatást” a biztosítótól, lévén hogy a kalkulált biztosítási díj értelemszerûen e vizsgálatokra is fedezetet nyújt. Ha a biztosítás – tartalma szerint betegségbiztosítás, akkor annak díja abban az esetben is adómentes, ha a biztosító, illetve az egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó protokollok alapján idõszakonként elvégzi a biztosítottak említett szûrõvizsgálatát.