Magyarország mellett még négy országban fuzionálnak a VIG-csoport leányvállalatai
2018.04.23
Április 1-jével Union néven egyesült a három magyarországi VIG leánybiztosító, az Union, az Erste és a Vienna Life. Öt országban döntöttek a fúzió mellett, közülük a magyarországi volt az elsõ, ahol sikeresen egyesítették a vállalatokat – jelentette be Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója a biztosító múlt pénteki háttér-beszélgetésén.

Az „új Union Biztosító” a fúziót követõen a hatodik legnagyobb piaci szereplõ a magyarországi biztosítási piacon, piaci részesedés 8 %. 

Az egyesülést megelõzõ döntésnek elsõsorban méretgazdaságossági, adminisztrációcsökkentési és folyamategyszerûsítési okai voltak, s a tényleges fúziót már – 2012 óta – megelõzte az Union és az Erste szoros együttmûködése és a szinergiák széles körû kiaknázása. Az új cég a termék központú szervezés helyett az ügyfélszempontú szervezés mellett tette le a voksát, s ennek megfelelõen különválasztották a retail és a wholesale egységekeket.

„Kétszeresen is nehéz év volt a 2017-es – mondta Lehel Gábor. Egyrészt a változó szabályozói környezet sok adminisztrációs feladatot rótt a cégcsoportra, s mindeközben pedig gõzerõvel kellett haladnunk az egyesülés elõkészítésével."

A jelek szerint a csoport sikeresen vette az akadályokat: a három társaság összesen a hazai átlagot meghaladóan, piac fölötti, 10 százalékos növekedést tudott elérni, miközben – az elõzetes adatok szerint – a profit is hasonló mértékben növekedhetett. Kétszámjegyû bõvülést realizáltak az utas-, a nyugdíj-, az élet-, és az egészségbiztosítási szegmensekben.

Az Union célja a stabil, 10 százalékos piaci részesedés elérése. Különösen nagy növekedési potenciált és profitlehetõségeket látnak az eégszégbiztosításban. Elõtérbe kerül a prevenció, s ehhez együttmûködési megállapodást kötöttek a Prémium Egészségpénztárral.