Biztos, hogy jönni fog a következõ válság a lakáspiacon
2018.04.26
Sokan kaphatnak a fejükhöz a jelenlegi lakásárak láttán, melyek még a válság elõtti szinteket is messze meghaladják. Bármennyire is várjuk azonban az árak csökkenését, erre még a következõ néhány évben vélhetõen nem számíthatunk - írja a Portfolio.

 A lakáspiaci ciklusok során azonban még soha nem volt olyan, hogy örökre fennmaradtak volna az árak, természetesen majd eljön a lakásárak mérséklõdésének korszaka is. Erre a lakásvásárlás elhalasztásával nem biztos, hogy érdemes várni, hiszen addig még további drágulás áll elõttünk, készülni azonban lehet rá. Egy megfelelõ helyszínen történõ, jó lakásválasztással biztosíthatjuk be magunkat - írja a portál.

Már több, mint 4 éve emelkednek jelentõs mértékben hazánkban a lakásárak, amit egy 6-7 éves árcsökkenés elõzött meg. Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon meddig folytatódhat ez, hiszen már most is a válság elõtthöz képest jóval magasabb tartományban tartózkodnak az árak. Sajnos azonban rossz hírünk van a hamarosan csökkenést váróknak, több tényezõ is éppen az ellenkezõ irányba hat.

A gazdasági növekedés továbbra is jelentõs hazánkban, ami a lakáspiac számára is kedvez. Ezenfelül a bérek tovább növekednek, ami szintén pozitívan hat a lakáspiacra. Ráadásul jelenleg nagyon kedvezõ feltételek mellett juthatunk hitelhez is, a kamatok alacsonyak és a közeljövõben nem is várható ebben jelentõs változás. Vagyis minden adott a stabil lakáspiaci kereslethez, a nagy kereslet pedig - változatlan kínálat mellett - az árak további növekedését eredményezi.

Ha a lakásárak alakulását a jövedelmek alakulásával vetjük össze, látszik, hogy 2000-tõl kezdõdõen a bérpálya meredeken emelkedik, a lakások ára pedig összességében még nem tudta "behozni" ezt a bõvülést, és ez vélhetõen akkor sem történik meg, ha még az idén is 5-10 százalékos marad az emelkedés. Bármennyire is azt gondoljuk tehát, hogy lakásárak már most irreálisan magasak, valójában ez nem igaz. Ezt hozta ki eredményül egyébként az MNB vizsgálata is, mely szerint az árak még nem térnek el a fundamentumok által indokolttól, sõt ez alapján is van még tér a bõvülésre. Egyedül Budapest esetében "rezgett a léc", de itt is korrekcióra került sor a múlt évben, vagyis a fundamentumok által indokolt szint környékén mozogtak az árak a novemberi jelentés szerint.
Biztos, hogy jönni fog a következõ válság a lakáspiacon

Az új lakások ára jelentõsen emelkedett az elmúlt években. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint 2016 elején még 550 ezer forint alatt mozgott az új társasházi lakások átlagos ára Budapesten, miközben 2018 elején már csak átlagosan közel 720 ezer forint/négyzetméteres áron juthattak lakáshoz a vevõk. Az elõzõekben említett kedvezõ gazdasági körülmények természetesen az új lakások keresletére is pozitívan hatnak, az eddig bõvülõ kínálat pedig a kedvezményes áfakulcs idõszakának végéhez közeledve pedig csökkenhet, így a kereslet és kínálat szabályainak megfelelõen az árak biztosan nem fognak mérséklõdni. A további áremelkedés költségoldalról is indokolt, az elmúlt években ugyanis jelentõsen emelkedett az építõanyagok ára, valamint folyamatosan nõttek a munkaerõköltségek. A beruházók a projektek megvalósítása során egymással versenyeznek a szûkös kivitelezõi kapacitásokért, amit a jelentõs túlkereslet miatt csak magasabb áron nyerhetnek el.

A lakáspiacon különbözõ ciklusok váltják egymást, vagyis egy áremelkedést mindig egy visszaesés követ. Tehát az nem kérdés, hogy valamikor jönnie kell majd a mostani felívelést követõen egy vérzivatarosabb idõnek. A kérdés inkább az, hogy a piaci fordulat mikor következik be, és hogyan készüljünk fel rá. A mikort sajnos nem tudjuk megmondani, de az biztosnak tûnik, hogy nem a következõ 1-2 évben, így nem érdemes erre várni a lakásvásárlással, hiszen addig még további jelentõs drágulás állhat elõttünk. Azt már azonban sokkal inkább meg tudjuk mondani, hogy miként készüljünk arra, hogy egy negatív lakáspiaci ciklusban se veszítsünk sokat az ingatlanunkon.

A felkészülés már a lakás kiválasztásánál kezdõdik, fontos, hogy lakásvásárlásnál értékálló ingatlanba helyezzük a pénzünket. Bár Budapest a válság során sem szenvedett akkora károkat, mint a vidék, még itt is volt különbség az egyes kerületek teljesítményében, válságállóságában. A leginkább értékállónak a 11. és 12. kerületek számítottak, ahol lényegesen kisebb mértékben csökkentek az árak a többi kerülettel összehasonlítva. A lokáció szempontjából szintén fontos a kerületen túl, hogy a környék adottságai és ellátottsága is megfelelõ legyen. Buda például ilyen szempontból is kedvezõ helyzetben van, a zöld környezet iránt mindig van kereslet.

Az ingatlanok árát jelentõsen befolyásoló lokáció mellett az is fontos, hogy milyen típusú ingatlant vásárolunk. Egy magas minõségi színvonalat képviselõ, jó beosztással, és a modern kor elvárásainak megfelelni képes lakásra sokkal könnyebb vevõt találni a késõbbiekben is, és éppen ezért könnyebben tarthatja az árát. Illetve ma már újra kiemelt szempont a vásárlók egy része számára a jó bérbeadhatóság kérdése is. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott környéken milyen a lakásösszetétel, egy olyan helyen vásárolt új lakás, ahol az új otthonok tömegével nem jellemzõek, szintén elõnyhöz juttathat minket a késõbbiek során, hiszen unikális ingatlantípusnak számíthat az otthonunk. Erre jó példa lehet Buda, azon belül is a 12. kerület, ahol a 13. vagy 9. kerülettel szemben alig épülnek új otthonok, így a késõbbiek során az újszerû lakást keresõk is csak ezen néhány ingatlan közül válogathatnak majd, ezzel kedvezõ helyzetbe hozva azok tulajdonosait.