Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit?
2018.04.29
A kivitelezés körüli gondok számos projekt megvalósulását veszélyeztethetik, illetve jelentõs csúszásokat okozhatnak, különösen a lakóingatlan-beruházások esetében. Az építõiparos cégek egyértelmûen a lakásépítéseket látják a legkockázatosabb fejlesztésnek. Az OTP Jelzálogbank adatbázisában szereplõ újlakás-projektek 80 százaléka már minimum egy negyedéves csúszással fog elkészülni, a kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építõanyagok és emelkedõ munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége - írja a Portfolio.

A munkaerõhiányról még nem is beszéltünk, ami a problémák közül talán az egyik legsúlyosabb. A portál arra a kérdésre kereste a választ, hogy hány hónapos csúszásokat tapasztalnak a szakemberek és mekkora részt képviselnek ebben a magas árak és bérek, illetve a kapacitáshiány.

Kricsfalussy Tamás, a Metrodom-csoport értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója: a saját tapasztalatunk, hogy legalább negyedéves csúszások vannak, de egyáltalán nem ritka a fél, illetve az egy év sem. A késések legfõbb oka a szûk építõipari kapacitás, vagyis a mindenki által emlegetett munkaerõhiány. A vásárlók felé az a tanácsunk, hogy lehetõleg olyan társasházban vásároljanak lakást, aminek az építése már elkezdõdött és az adásvételi szerzõdésben egyértelmû, konkrét átadási határidõ szerepel. 

Ugyancsak tartalmaznia kell a szerzõdésnek a késedelmes átadásra vonatkozó szankciót, például megfelelõ összegû kötbért, illetve azt is, hogy milyen késedelem esetén jogosult a vevõ szerzõdésszegés miatt, dupla foglalóval elállni. Azzal a beruházóval, aki ezeket nem tudja, vagy nem akarja vállalni, kockázatos lehet szerzõdést kötni.