A Munich Re vezérigazgatója erős 1/1 2025-ös viszontbiztosítási megújulásra számít
2024.08.14

A globális viszontbiztosító, a Munich Re bízik abban, hogy a kedvező piaci feltételek a 2025. január 1-jei megújításkor is fennmaradnak, mivel Joachim Wenning vezérigazgató szerint a cég továbbra is erős keresletet tapasztal a vevők és fegyelmet az eladók részéről.

"A viszontbiztosítási díjakat meghatározó tényezőket vizsgálva nem tudok semmi olyan lényeges dolgot felfedezni, ami a kedvező piaci feltételek hirtelen megszűnésére utalna" - mondta Wenning az elemzőkkel és a médiával folytatott eredménybeszélgetés során.

Megismételte, hogy a Munich Re nem számít a globális viszontbiztosítási piac enyhülésére. Ehelyett az ügyfelek részéről továbbra is erős keresletre számítanak, mivel az infláció és a növekedés miatt több kockázatot vállalnak.

Bár Wenning biztos abban, hogy a 2025. január 1-jei megújítás kilátásai nagyon pozitívak, megjegyezte, hogy "mindig vannak olyan zsebek, amelyek nem igazán kemények, vagy ahol a haszonkulcsok nem vonzóak. Vegyük például a D&O-t, még a cyber sem volt mostanában kemény, de kissé lágyult."

Hozzátette: "Szóval, találok zsebeket, de általánosságban a piac nagyon fegyelmezett, a viszontbiztosítók is fegyelmezettek, meg kell keresniük azt, amit sokáig nem tudtak, felzárkózva az ügyfeleik által elért nyereséghez."

Wenning kitért az alacsonyabb rétegek árazására is, amelyet jelenleg nem nevezett vonzónak a viszontbiztosítók számára. Megjegyezte, hogy ha ezeket a rétegeket viszontbiztosítanák, akkor a díjaknak emelkedniük kellene.

A különböző rétegek árazását összefoglalva Wenning elmondta: "Vannak felső rétegek, középső rétegek, alsó rétegek. A legfelső rétegek árai vonzóak voltak, és ezekben az időkben egy kicsit nagyobb nyomás alatt vannak. A középső rétegek nagyon stabilan, ha nem is pozitívan alakulnak. Az alsó rétegek pedig azok, amelyekkel a viszontbiztosítási ágazat, vagy mi kevésbé foglalkozunk, vagy nem foglalkozunk, ezek a közvetlen szerződők visszatartásába tartoznak."

Nemrég a Munich Re nagyon erős eredményeket tett közzé a második negyedévre és 2024 első félévére vonatkozóan.