Gyorsan nõ az igény az egészségbiztosításra
2018.06.12
Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében egyre jobban felértékelõdnek az egészségbiztosítások. Míg az elõbbiek az egyre súlyosbodó munkaerõhiány mellett hatékony ösztönzõ eszközként tudnak alkalmazni egy ilyen juttatást, addig a munkavállalók számára a gyorsan dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások elérésének gyakran egyetlen módja maradt a céges egészségbiztosítás - hívja fel a figyelmet az Union Biztosító.

Az UNION Biztosító saját statisztikája szerint 2016-ban az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17 800 forint volt. Tavaly ez az összeg 19 300 forintra emelkedett, az idei szolgáltatói listaár pedig már átlagosan 23 000 forintot tesz ki. Az „ellátás” általában nem csak egy szakorvosi vizitet jelent, hanem gyakran társul hozzá valamilyen egyszerû diagnosztika - például labor, ultrahang, röntgen stb. - igénybevétele is. Ha pedig az egészségügyi szolgáltatást az „utcáról” - azaz nem a biztosítás keretében - szeretnénk igénybe venni, akkor azt látjuk, hogy az orvosi vizitek díja önmagában is eléri a 20-25 000 forintot. Ez két év alatt közel 30 százalékos díjemelkedést jelent. Egy kisebb szûrõcsomag átlagára ugyanezen idõ alatt 40-rõl 50 ezer forint körüli összegre emelkedett. Mindennek a hátterében a megnövekedett magánellátási igénybevétel és a legjobb szakemberekért folytatott szolgáltatói versengés egyaránt szerepet játszik.

„Mivel tavalyi felmérésünkben már a lakosság közel hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül legalább egy alkalommal igénybe vett magánorvosi szolgáltatást, gyorsan szélesedik azoknak a köre, akiknek fontos, hogy ezt az ellátási csatornát a jövõben is biztosan, kiszámítható módon tudják igénybe venni - magyarázza dr. Zsolnai Gábor, az UNION Biztosító vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója. - Ezért úgy látjuk, hogy az egészségbiztosítási piac fejlõdése a gyors növekedés ellenére továbbra is a kezdeti szakaszánál jár: a jelenlegi néhány százezer fõs ügyfélkör középtávon akár milliós nagyságrendûre is bõvülhet.”

Az UNION Biztosító adatai szerint az általa szervezett szakorvosi magánellátások közül leggyakrabban a bõrgyógyászati rendelõket látogatták az ügyfelek. A második legnépszerûbb ellátás a nõgyógyászat volt, ezt követték a különbözõ laborvizsgálatok, az ortopédia, valamint a gasztroenterológia. Fontos megemlíteni, hogy a szakorvosi rendelések mellett a szûrõvizsgálatokon való részvétel is komoly arányt képvisel, egyre jelentõsebb mértékben járulva hozzá a kormányzati népegészségügyi célkitûzések teljesítéséhez.

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése szerint, bár jelenleg az alkalmazottak mindössze nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást munkáltatójától, 59 százaléknyian tartanák fontosnak, hogy juttatási csomagjukban magasabb színvonalú ellátást nyújtó egészségbiztosítás is szerepeljen. Ma Magyarországon az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik. Ennek oka - az adómentességen túl - az is, hogy a csoportos biztosítások díja lényegesen kedvezõbb. Ebben a szegmensben egy várakozás nélküli járóbeteg-ellátást, diagnosztikai- és laborvizsgálatokat, valamint kisebb mûtéteket is felölelõ csomag betegút szervezéssel és tanácsadással már akár fejenként 5-6 ezer forintos havidíj mellett is elérhetõ.

A felmérés azt is megmutatta, hogy szinte minden megkérdezett (96 százalék) pozitívan fogadná az egészségbiztosítás családra történõ kiterjesztésének lehetõségét is, és ezért külön anyagi áldozatot is vállalna.

Az UNION Biztosító immár tíz éve van jelen a magyar egészségbiztosítási piacon, amelynek második legnagyobb szereplõje, az új szerzések terén piaci részesedése 30 százalék körülire becsülhetõ.