Milliókkal drágulhatnak a lakáshitelek
2018.07.06
Emelkedésnek indultak a bankközi kamatok, ez pedig a lakáshitelek törlesztõrészletét is növelheti, így végsõ soron a megvásárolt lakásra is többet kell fizetni – áll az ingatlan.com és a BankRáció.hu legfrissebb elemzésében.

Ez azt jelenti, hogy egy változó kamatozású 20 éves 10 millió forintos lakáshitel jelentõsebb kamatemelkedés esetén akár 0,5-3,5 millióval nagyobb kiadást jelenthet, mint egy fix kamatozású konstrukció. A megvásárolt ingatlanra kiadott teljes összeg pedig még évekkel az adásvétel után is akár 7,2-10 millió forinttal is drágulhat a kamatok emelkedése miatt.

Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásához felvett 20 éves 10 millió forintos hitel jelenleg 2,1 százalékos kamattal elérhetõ a változó kamatozású konstrukcióknál. Amennyiben nem változna a kamatszint, akkor összesen 12,2 millió forintot kellene visszafizetni. Ugyanakkor ezeknél a hiteleknél szinte biztos, hogy változni fognak a kamatok, és a jelenlegi alacsony szint várhatóan növekedni fog. Ha a teljes futamidõre vetítve például 7 vagy 8 százalékra emelkedik a hitel kamata, akkor a visszafizetendõ összeg már 17,2-20 millió forint is lehet.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje felhívta a figyelmet arra, hogy a kamatok emelkedése jelentõsen növelheti a lakások árát akár évekkel az adásvétel után is.

“Sokan még azzal kalkulálnak, hogy a példában szereplõ 30 millió forintért megvásárolható ingatlanért a 20 év alatt összesen 32,2 millió forintot kell fizetniük, ha a vásárláshoz egy 10 millió forintos változó kamatozású hitelt vesznek fel.

Ha viszont a hitel teljes futamidejére vetített kamatszint a jelenlegi 2,1 százalékról 7-8 százalékra emelkedik, akkor az azt is jelenti, hogy az ingatlanra fordított teljes kiadás 32,2 millió forintról 37,2-40 millió forintra növekedhet. Akik viszont a teljes futamidõre befixálják a jelenleg elérhetõ legjobb kamatokat és a törlesztõrészleteket, ugyanazért az ingatlanért 20 év alatt garantáltan csak 36,6 millió forintot fizetnek” - fogalmazott az ingatlan.com szakértõje.