Hatéves csúcson a vállalati hitelek
2018.08.15
Folytatódik a dinamikus növekedés a vállalati hitelek piacán: mind az új szerzõdések volumene, mind pedig a hitelek állománya jelentõsen bõvült az elsõ fél évben: a nem pénzügyi tevékenységet folytató cégeknél lévõ hitelek állománya 7040,5 milliárd forintot ért el június végén, 14,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A leggyorsabb ütemben a folyószámlahitelek állománya emelkedett a vállalatoknál a június végig tartó egy év alatt: 23,3 százalékkal, 1358 milliárd forintra növekedett. Látványos, 15,2 százalékos bõvülés mutatkozott az öt éven túli futamidejû hiteleknél is, amelyeknek a mennyisége az elsõ fél év végére meghaladta a 3200 milliárd forintot.
Szintén gyorsabban emelkedett az átlagnál a devizahitelek állománya, amely 17,7 százalékos bõvülés után 3152 milliárd forintot ért el: ezzel az idegen fizetõeszközben nyilvántartott kölcsönök súlya bõ egy százalékponttal, 44,77 százalékra nõtt a teljes portfólión belül.
A vállalati hitelállomány emelkedésével párhuzamosan az új kihelyezések is jelentõsen emelkedtek az elsõ fél évben. Az MNB szezonálisan igazított adatai szerint a legfeljebb egyéves kamatfixálású forint- és euróhiteleknél – a folyószámlahitelek nélkül – összesen 1590,8 milliárd forint értékben kötöttek új szerzõdéseket a vállalkozások, ami 15,1 százalékos bõvülés 2017 elsõ hat hónapjához viszonyítva. Ezen belül a forinthiteleknél 26,8 százalékkal, 1256,3 milliárd forintra emelkedett az új szerzõdések volumene, míg az euróhiteleknél 14,3 százalékos csökkenést regisztrált az MNB, 334,5 milliárd forintnak megfelelõ új szerzõdés mellett.
Erõteljes a növekedés a forintban nyújtott vállalati folyószámlahiteleknél is: összesen közel 6000 milliárd forintnyi keretet vettek igénybe hat hónap alatt a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozások, ez 15,6 százalékos bõvülés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.