Jelentõsen nõtt az építõipari termelés
2018.08.22
2018 júniusában az építõipari termelés volumene a nyers adatok szerint 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményébõl.

Mindkét építményfõcsoport termelése nõtt az elmúlt egy év alatt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építõipar termelése júniusban 7,2 százalékkal emelkedett az elõzõ havihoz mérten. A második negyedévben az építõipar termelõi árai 9,2 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.
2018 júniusában az elõzõ év azonos hónapjához képest mindkét építményfõcsoport termelésének volumene nõtt: az épületeké 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal.
Az épületeknél az oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is az út-, vasút- és közmûépítések eredményezték a növekedést.
Az építõipar ágazatai közül az épületek építése 30,8, az egyéb építményeké 54,5, a speciális szaképítésé 12,6 százalékkal emelkedett.
A megkötött új szerzõdések volumene 0,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdéseké 12,1 százalékkal kevesebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál.
Június folyamán a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékû szerzõdéseket. Az építõipari vállalkozások június végi szerzõdésállományának volumene 62,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelõtt.
Január–júniusban az elõzõ év azonos idõszakához képest az építõipari termelés 19,1 százalékkal emelkedett.
A második negyedévben az építõipar ágazatain belül az épületek építésében 11,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.