Sok kárt okozott a hétvégi vihar és esõzés
2018.09.06
Viharral, villámlással és sok csapadékkal indult az õsz. A hirtelen érkezõ barátságtalan idõjárás az egész országon végigvonult a hétvégén, és a szeptember elején megszokottnál is több kárt okozott a fõvárosban, illetve a Dunántúlon. A szeptember elsõ hétvégéjét követõen a viharos idõjáráshoz kapcsolódóan 1300 kárbejelentést regisztrált az Allianz.

A kárigények 42 százaléka mögött villámcsapás, vagy villámcsapás indukciós hatása áll, illetve az esetek további 42 százalékában a vihar és felhõszakadás, valamint jégverés okozott kárt. Ezen kívül jelentõs káresemény volt a beázás is, a bejelentések 16 százalékát emiatt tették az Allianz ügyfelei.

Az országon átvonuló vihar és esõ Budapestet, és a Dunántúlt sújtotta leginkább, de a biztosító az ország minden területérõl fogadott kárbejelentéseket vihar-, villám és beázáskárokkal kapcsolatban. 

Az Allianz jó tanácsai a viharos idõjárásból származó károk megelõzésére:

  • A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható idõjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
  • Viharos idõjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erõs széljárásnál célszerû a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erõs széllel járó idõjárást követõen javasolt a tetõburkolatok, tetõcserepek áttekintése, mellyel megelõzhetjük, hogy a már sérült tetõben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésébõl eredõ nyíláson keresztül az esõ az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségbõl eredõ károk megelõzése érdekében.
  • Mélyebben fekvõ helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerû gondoskodni a megfelelõ vízelvezetésrõl, nem csak a saját, hanem a közterületrõl bezúduló víz esetén is.
  • Viharjelzés esetén célszerû az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
  • Idõben gondoskodjon a szabadban lévõ állatok, mezõgazdasági növényzet szükséges védelmérõl és a munkagépek fedett helyen történõ tárolásáról.

Online kárrendezés: gyorsabb és egyszerû

 

Fontos, hogy az otthonunkat ért vagyonkár esetében az észlelésétõl számított 2 munkanapon belül, a vagyonbiztosításhoz kötött kiegészítõ baleset- vagy személybiztosításhoz kapcsolódó káreseményt követõen pedig 8 munkanapon belül megtörténjen a bejelentés.

Az Allianz ügyfelei az online bejelentést követõen e-mailen kapják meg az elérhetõséget személyre szóló kárstátusz lapjukhoz, ahol a nap 24 órájában bármikor megnézhetik kárügyük alakulását, illetve iratokat tölthetnek fel a gyorsabb ügyintézés érdekében.