Felgyorsítaná az EU az elektromos autók elterjedését
2018.10.04
Az Európai Parlament 2030-ra 40 százalékkal leszorítaná az új autók széndioxid-kibocsátását, és felgyorsítaná az elektromos és alacsony kibocsátású autók elterjedését. A széndioxid-kibocsátási célértéket túllépõ gyártóknak büntetést kellene fizetniük az európai költségvetésbe.

A jogszabálytervezetben a képviselõk 2030-ra a 2021-re elõirányzott értékhez képest 40 százalékkal csökkentenék a gyártók kínálatában szereplõ új személyautó-modellek által kibocsátható szén-dioxid mennyiségét. A Parlament 2025-tõl már 20 százalékkal alacsonyabb kötelezõ kibocsátási értéket szabna meg. A kisteherautókra hasonló értékek vonatkoznának.

A széndioxid-kibocsátási célértéket túllépõ gyártóknak büntetést kellene fizetniük az európai költségvetésbe. A büntetésekbõl az autógyártó ágazat változása által érintett munkaerõ továbbképzését finanszíroznák, döntöttek a képviselõk.

Az autógyártóknak a zéró- és alacsony kibocsátású jármûvek (azaz az elektromos személyautók és a kilométerenként 50 g szén-dioxidnál kevesebbet kibocsátó jármûvek) piaci részesedését új autók és kisteherautók esetében 2025-re 20 százalékra, 2030-ra pedig 35 százalékra kellene emelniük.

Valós kibocsátási tesztek 2023-ra

A Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy két éven belül álljon elõ a nitrogén-oxid esetében már nemrég bevezetetthez hasonló, a széndioxid-kibocsátást valós környezetben, egy hordozható eszköz segítségével mérõ tesztet elõíró jogszabály-tervezettel. A szén-dioxid kibocsátást addig az autó fogyasztási adataiból kell megállapítani. A valós kibocsátást mérõ teszteknek 2023-ra mûködniük kell, jelentették ki a képviselõk.

A széndioxid-mentesítés társadalmi hatása

A képviselõk tisztában vannak vele, hogy a kibocsátásmentes közlekedés felé haladva az átmeneti idõszakban változások következnek majd be az autógyártó szektor értékláncában, amelynek negatív társadalmi következményei is lehetnek. Az Uniónak ezért támogatnia kell az ágazatban dolgozók tovább- és átképzését, elsõsorban az átmenet által leginkább érintett régiókban és közösségekben. A képviselõk emellett az európai akkumulátorgyártás támogatását is kérik.

Kibocsátási adatok

2019 végére az Európai Bizottságnak jogszabályban kell biztosítania, hogy a fogyasztók pontos és összevethetõ információhoz jussanak az új autók üzemanyag-fogyasztásáról, illetve széndioxid- és szennyezõanyag-kibocsátásáról. Az autógyártóknak 2025-tõl tájékoztatniuk kell a vásárlókat a piacra dobott új autók teljes élettartamra tervezett, és közös módszer szerint számított széndioxid-kibocsátásáról.

Az állásfoglalást 389 szavazattal, 239 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadták el. Az Unió szakminiszterei október 9-én fogalmazzák meg közös álláspontjukat. Az elsõ olvasatban megszületendõ megállapodást célzó tárgyalások október 10-én indulnak a Parlamenttel.

Az Európai Unióban a közlekedés az egyetlen nagy ágazat, ahol az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása továbbra is emelkedik. A 2015-ös párizsi nemzetközi klímacsúcson tett vállalások értelmében fel kell gyorsítani a szektor megtisztítását, hiszen az évszázad közepére a kibocsátásmentesség elérése a cél. A világ autóiparában ugyanakkor rohamos változás zajlik, különösen az elektromos meghajtású motorok területén. Ha az európai autógyártók késõn váltanak, elveszthetik vezetõ szerepüket, fogalmaz a dokumentum.