A biztosítóknak is garanciaalapot hozna létre az MNB
2018.10.24
Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett az összes pénztári és biztosítási termékre is garanciaalapot hozna létre a Magyar Nemzeti Bank. A garanciaalapok maximum 100 ezer eurós védelmet nyújtanának tagonként, ügyfelenként – közölte az MNB a Portfolio.hu-val.

Általában a magyarországi pénzügyi szektorok ügyfeleinek többségét garanciaalap védi. Az önkéntes pénztárak vagyona az elmúlt idõszakban örvendetesen megnõtt: a nyugdíj-, egészség- és önsegélyezõ pénztárak együttes vagyona 2018. június 30-án mintegy 1 440 milliárd forintot, ebbõl a tagok egyéni számláján lévõ tartalék 1 417 milliárd forintot tett ki. Indokolt tehát átgondolni a garanciarendszer kiterjesztését. Az MNB meggyõzõdése, hogy a megnövekedett biztonság miatt a közbizalom növekedésének kifejezetten pozitív hozadéka lenne a pénztárakra és azok bõvülésére.

A javaslat nem új, már 2016 óta napirenden van, azóta részletes szakmai egyeztetések zajlottak e témáról a jogalkotó, illetve a pénztári piaci intézmények képviselõivel. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években az európai biztosítás és nyugdíjpénztári felügyelet (EIOPA) is felmérte az EU országok garanciarendszerrel történõ lefedettségét. Mint e felmérésbõl is kiderült, tág tere van még a meglévõ garanciarendszerek fejlesztésének.

A pénztári garancialap az egészség és/vagy önsegélyezõ pénztári, az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézmény tagjainak, haláleseti kedvezményezettjeinek, örököseinek nyújtana védelmet. A pénztári garanciaalap által kifizethetõ kártérítés összege megegyezhetne a már meglévõ garanciaintézményekével, azaz összege maximum 100 ezer euró (kb. 30 millió forint) lehetne. A tagdíjat fizetõ önkéntes nyugdíjpénztártagok terhei semmilyen módon nem növekednének a pénztári garanciaalap létrehozásával.

A pénztári garanciaalapba történõ befizetések kizárólag az önkéntes pénztárakról szóló 1993. XCVI. sz. törvény (Öpt.) 49 § (2-3) bekezdései által jelenleg is meghatározott, a vagyonkezelésre felszámítható nyugdíjpénztári vagyon 0,8 százalékát kitevõ költségelvonás részei lehetnének, tehát nem ezen felül számítandók. Sõt az MNB-nél végzett háttérszámítások azt mutatják, hogy még akár a jelenlegi tagi díjbefizetésre megengedett felsõ limit csökkentése mellett is megvalósítható lenne a rendszer.

Az élet- és nemélet biztosítói garanciaalap a biztosító felszámolása és tevékenységi engedélyének jogerõs visszavonása esetén szolgáltatna az érintett lakossági ügyfelek, kedvezményezettek vagy károsultak felé.