23 pénzpiaci közvetítõ engedélyét vonta vissza az MNB
2018.11.08
Az MNB az elmúlt években jelentõsen erõsítette a pénzügyi piacokon a szolgáltatók mellett a közvetítõk felügyelését is. Ma közzétett határozataiban 23 független pénzpiaci közvetítõ tevékenységi engedélyét vonta vissza, mivel azok többszöri felhívás ellenére sem teljesítették – a piac biztonságos mûködését szolgáló alapfeltételnek minõsülõ – rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségüket. A jegybank összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az érintett közvetítõkre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelése keretében ellenõrizte, hogy a független pénzpiaci közvetítõk (alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítõk) miként tesznek eleget a hitelintézeti törvényben (Hpt.), illetve a jegybank vonatkozó rendeletében elõírt féléves adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A Hpt. 2017. januári módosítása nyomán ugyanis a független pénzpiaci közvetítõk –többek közt a vezetõ állású személyének büntetlen elõélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelezõ felelõsségbiztosítás megléte mellett – az MNB rendelet szerinti tartalmú rendszeres adatszolgáltatás teljesítésére is kötelesek. A közvetítõi mûködésre jogosító engedélyt csak olyan szolgáltató kaphatja meg, aki a jogszabályban meghatározott vagy azon alapuló adatszolgáltatásra felkészült, s vállalja annak folyamatos teljesítését.

Az MNB megállapította, hogy a jelenleg 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítõ közül 23 piaci szereplõ – több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére – nem teljesítette ezen adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adatszolgáltatás a mûködési engedély birtoklásának elõfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes idõtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítõ esetleg idõlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

A megfelelõ adatminõség és a jogszabályszerû adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítõk is valós képet kapjanak a piac mûködésérõl, s proaktívan kezelhessék az esetlegesen felmerülõ kockázatokat. A jegybank ezért – mint azt egyéb pénzügyi intézményekkel kapcsolatos korábbi határozatai is jelzik – kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplõkkel szemben.

Mindezek alapján az MNB valamennyi érintett, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételt (így például az adatszolgáltatást) nem teljesítõ, s így a Hpt. elõírásainak meg nem felelõ pénzpiaci közvetítõ tevékenységi engedélyét visszavonta. Az engedély visszavonását megelõzõen – a fokozatosság elve mentén - a jegybank valamennyi jogsértõ közvetítõre 100 ezer forint (összesen 2,3 millió forint) felügyeleti bírságot is kiszabott. A vonatkozó jogszabály alapján a tevékenységi engedély szankcióként alkalmazott visszavonása miatt az érintett intézmények vezetõ állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.

A biztosításközvetítõi- és a pénzpiaci közvetítõi felügyelés egyik fõ feladata annak biztosítása, hogy kizárólag azok a szereplõk legyenek jelen a piacon, akik folyamatosan megfelelnek a személyi és tárgyi feltételeknek, így a felelõsségbiztosítás és a tõkekövetelmény (biztosításközvetítõk esetében) mellett az adatszolgáltatási kötelezettségüket is teljesítik.

Mint emlékezetes, piactisztító tevékenysége során az MNB az elmúlt években közel 2000 megbízó nélkül nyilvántartott tõkepiaci közvetítõt törölt nyilvántartásából, s mintegy félszáz – igazolt felelõsségbiztosítás nélküli – pénzpiaci közvetítõ engedélyét vonta vissza. Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkezõ közvetítõk adatait az MNB bárki számára díjmentesen hozzáférhetõ közvetítõi nyilvántartásai tartalmazzák. A jogosulatlan piaci szereplõk listája pedig a jegybank honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában érhetõ el.