Az euró gondok drágíthatják a viszontbiztosításokat is
2012.01.04
Az eurózóna adósságválsága jelentõsen megdrágíthatja a viszontbiztosításokat – állítja a Willis Re.

A januári szerzõdésújítási szezon kezdete elõtt, kedden a Willis Re azt közölte, hogy „a tartós díjemelkedés jelenleg leginkább az euróövezet gazdasági válságától függ, illetve attól, hogy ez miként emészti fel a viszontbiztosítók tõkéjét”.

Mivel a viszontbiztosítók tõkehelyzete – a tavaly szinte rekordot döntõ természeti katasztrófák ellenére - egyelõre stabil, nem lehet tudni, hogy tartós díjemelkedésre kell-e számítani – állítja a viszontbiztosítási brókercég.

A természeti katasztrófákhoz kapcsolódó kárigények nagysága tavaly elérte a 108 milliárd dollárt, amely a biztosítási ágazat számára a második legdrágább évet jelentette 2005 után, amikor a Katrina hurrikán majdnem elpusztította New Orelanst.

Elemzõk szerint a katasztrófák tavalyi ázsiai-csendes-óceáni régiós koncentráltsága megkímélte a legnagyobb európai és amerikai biztosítókat, ezért csak korlátozott hatásuk lehet a globális viszontbiztosítási árakra. Az új, rugalmas piaci instrumoknak köszönhetõen, melyek segítségével olcsó és gyors külsõ forráshoz jutnak a biztosítók, az iparágnak sikerült tartalékait is feltölteni.

A viszontbiztosítási díjak emelkedését jellemzõen a tõke hiánya okozza, melyet általában súlyos katasztrófák váltanak ki, amely a kevésbé jól finanszírozott szereplõket kiszorítja a piacról, ezáltal korlátozva a versenyt, és annak árleszorító hatását.

Londoni elemzõk szerint a katasztrófa-viszontbiztosítási díjak 5-10%-kal emelkedhetnek a januári szerzõdésújítások során, azonban a többi üzletágban nem számítanak drágulásra.