A hazai fintech cégek globális terjeszkedését segíti az MNB
2019.01.31
Az MNB a visegrádi országok közül elsõként a Global Financial Innovation Network tagjaként részt vesz a fintech megoldásokkal kapcsolatos nemzetközi információmegosztásban, ezzel segítve a hazai fintech szereplõk globális terjeszkedését is. A hazai fintech szereplõk ezzel egyszerre több országban teszteltethetik innovatív megoldásaikat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a közép-európai régióban az elsõk között – csatlakozott a brit piacfelügyeleti hatóság (FCA) kezdeményezésére létrejött Global Financial Innovation Network-höz (GFIN). E hálózat célja a hatóságok és az innovatív piaci szereplõk nemzetközi együttmûködésének elõsegítése, a fintech megoldások globális szintû terjedésének közös támogatása.

A nemzetközi kooperációban a magyar jegybank olyan, jelentõs méretû fintech piaccal rendelkezõ, az innovatív szabályozási irányokban is élen járó ország hatóságainak partnerszervezete lett, mint az Egyesült Királyság, Szingapúr vagy Dubai. A GFIN-tagság lehetõvé teszi, hogy az MNB a hazai piaci szereplõk nemzetközi terjeszkedését, valamint a nemzetközi innovációk hazai megjelenését még hatékonyabban támogassa az információmegosztás, illetve egy globális innovációs pénzügyi tesztkörnyezet (regulatory sandbox) mûködtetése révén. Az együttmûködés keretében a GFIN-t 12 szabályozó hatóság részvételével 2018 augusztusában alapították.

A nemzetközi hálózat keretet ad arra, hogy az országok közötti információ- és tapasztalatcsere a fintech innovációkról – illetve kifejezetten a szabályozói elvárások teljesítése érdekében igénybe vett innovatív megoldások, az ún. regtech fejlesztések kapcsán – formalizáltan, hatékonyan történjék.

Másrészt a GFIN keretén belül olyan határokon átnyúló közös tesztkörnyezeteket mûködtetnek a részt vevõ hatóságok, amelyek segítségével egy fintech szereplõ egyszerre több ország piacára belépve, szabályozott keretek közt tudja tesztelni innovatív termékeit, szolgáltatásait. A hálózat tavalyi konzultációja alapján ugyanis a piaci szereplõk részérõl jelentõs igény merült fel egy ilyen globális tesztkörnyezet létrehozására.

Az MNB részvétele ösztönözheti a hazai fintech innovátorokat a nemzetközi piacra lépésben, és vonzó lehetõséget jelenthet a külföldön mûködõ, világszínvonalú innovációkat alkalmazó cégeknek a magyarországi piacon való megjelenésre is.

Az elsõ tesztelési fázisra megkezdõdött a jelentkezés: az innovátorok mától 2019. február 28-ig jelezhetik érdeklõdésüket az egyes hatóságoknál (link). A GFIN keretében az MNB a Regulatory Sandboxban való teszteléshez a regulatorysandbox@mnb.hu e-mail címen, és a jegybank dedikált honlapfelületén várja a jelentkezéseket.