Egy biztosításközvetítõt vizsgál az MNB
2019.05.13
Az MNB ideiglenesen felfüggesztette a szlovákiai székhelyû NOVIS biztosító biztosítási alapú befektetési termékeinek a QUANTIS Consulting biztosításközvetítõ (többes ügynök) általi értékesítését. A felfüggesztés az összeférhetetlenséggel és ösztönzõkkel kapcsolatos szabályoknak való dokumentált megfelelésig, de legkésõbb a biztosításközvetítõnél zajló célvizsgálat lezárultáig tart.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból korlátozott terjedelmû célvizsgálatot folytat a QUANTIS Consulting Zrt. (volt BROKERNET Zrt.) többes ügynöknél. Vizsgálata során a jegybank a 2017. január 1-jétõl kezdõdõ idõszakot, s egyebek közt a közvetítõnek az összeférhetetlenséggel, érdekkonfliktusok kezelésével kapcsolatos belsõ szabályozását tekinti át.

Eljárása során az MNB megállapította, hogy a QUANTIS Consulting közvetett tulajdonosa egyidejûleg tulajdonos a – Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó – szlovákiai NOVIS biztosítóban is. Ezt és egyéb megállapított szempontokat (így az ösztönzõket, az ösztönzési rendszer egyes jellemzõit) nyilvánvalóan tekintetbe kell venni annak értékelése során, hogy a közvetítõ körülményei milyen módon befolyásolhatják tevékenysége végzését, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás minõségét.

Az MNB jogsértésként azonosította, hogy a QUANTIS Consulting nem vett megfelelõen figyelembe minden szükséges körülményt az – egy európai uniós rendelet alapján kötelezõen elkészítendõ – összeférhetetlenségi szabályzatának kialakítása során, holott a vonatkozó elõírások megsértése ügyfélsérelmet is eredményezhet.

Az MNB mindezek miatt ma közzétett végzésében ideiglenesen felfüggesztette a NOVIS Biztosító biztosítási alapú befektetési termékeinek a QUANTIS Consulting általi értékesítését. A felfüggesztés az összeférhetetlenségi elõírásoknak való dokumentált megfelelésig, de legfeljebb az MNB célvizsgálatának lezárultáig tart.

Az MNB korábban, 2017 május 18-án már hozott elmarasztaló intézkedést a QUANTIS Consultinggal szemben, határozatában 52,5 millió forint bírságot is kiszabva többek között az egyes életbiztosítási ügyfélszerzõdések megszüntetését és újak megkötését célzó jogsértõ közvetítõi gyakorlata, illetve ehhez kötõdõen az ügyfeleknek nyújtott elégtelen szakmai tájékoztatása miatt.

Mint emlékezetes, a jegybank 2018. július 4-én közzétett végzésében ideiglenesen felfüggesztette a NOVIS Biztosító több, Magyarországon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási termékének értékesítését. E felfüggesztés legkésõbb a biztosítónál szintén folyamatban lévõ célvizsgálat lezárultáig, vagy ezt megelõzõen addig marad érvényben, amíg a NOVIS Biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthetõ tájékoztatást nem ad e biztosítások kapcsán az ügyfél által befizetett tõke megõrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról. Jelen intézkedés a korábban felfüggesztett termékek mellett az azóta bevezetett és közvetített valamennyi NOVIS terméket érinti.